Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van der Staaij breekt lans voor landelijk EPD

Mario Gibbels
De weerstand tegen het landelijk EPD is onbegrijpelijk als je kijkt hoe het er nu aan toe gaat met de uitwisseling van patiëntgegevens. Dat stelt Rob van der Staaij, adviseur bij Atos Origin in een opinie in dagblad Trouw. Van der Staaij was een van de deskundigen die mocht aantreden tijdens de Expertmeeting over het EPD in de Eerste Kamer.

Van der Staaij wijst er in zijn opinie op dat het bij de huidige regionale patiëntendossiers gaat om “een rafelig samenraapsel van door de lokale computerboer in elkaar geknutselde databases, USB-sticks, e-mailtjes en paperassen.” En in die regionale dossiers bevinden zich de gegevens van miljoenen patiënten zonder dat die daarvan in de meeste gevallen weet van hebben.

‘Beveiliging landelijk EPD beter’

Volgens Van der Staaij zal ook een landelijk EPD niet waterdicht zijn maar is de beveiliging bij het landelijk EPD stukken beter geregeld dan bij de regionale dossiers. Hij vindt het daarom onbegrijpelijk dat juist de huisartsen zich verzetten tegen het landelijk EPD. Terwijl de LHV in 2007 nog heeft aangedrongen om snelle invoering van het EPD. Van der Staaij: “Het past de artsen zich wat meegaander op te stellen. Het EPD is immers voornamelijk bedoeld om hún fouten te verminderen.” (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.