Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn houdt vertrouwen in SVB

Mark van Dorresteijn
SVB wordt voorlopig niet vervangen als uitvoerder voor uitbetaling van pgb’s. Staatssecretaris Martin van Rijn wil zich richten op het weghalen van hoepels en de rol van gemeenten sterker maken. Dat stelt hij tijdens het pgb-debat van vandaag.
Staatssecretaris Van Rijn
Staatssecretaris Van Rijn - Foto: VWS

Renske Leijten (SP) vroeg Van Rijn, wijzend op rapporten van KPMG en de Ombudsman, of het niet veel verstandiger was om afscheid te nemen van de SVB en te kiezen voor een nieuwe uitvoerder. Van Rijn geeft aan dat hij het belang van de budgethouder het meest belangrijk vindt. ‘Het betaalverkeer is nu stabiel en op orde. Voorlopig is het niet verstandig om het betaalsysteem te wijzigen, maar dat er verbeteringen nodig zijn, is evident. 400 aparte betaalkantoortjes zijn ook niet in het belang van de budgethouder’, stelt Van Rijn. Wel wil hij de andere taken steeds meer verschuiven naar gemeenten. Zij moeten steeds meer samen met budgethouders overleggen voordat de SVB erbij komt kijken. Van Rijn wil daarmee een einde maken aan de enorme bureaucratie waar budgethouders mee kampen.

Nieuw financieel systeem

De wens voor een nieuw betalingssysteem bestaat overigens wel, erkent Van Rijn. Als gemeenten straks meer verantwoordelijkheid krijgen, zal de SVB vooral de betalingen uitvoeren. Mona Keijzer (CDA) vraagt Van Rijn of hij iets ziet in een nieuw financieel systeem om het eenvoudiger te maken voor budgethouders. ‘We moeten goed kijken hoe we door kunnen gaan’, reageert Van Rijn. ‘De wijzigingen of verbeteringen mogen op geen enkel moment in de weg staan van uitvoering van de betalingen.’ Van Rijn belooft dit jaar nog te komen met meer info over aanpassingen op of de invoering van een nieuw financieel systeem.

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb).
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.