Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel forser banenverlies bij GGZ Friesland

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
GGZ Friesland ziet zich genoodzaakt om 200 in plaats van 120 banen te schrappen. Belangrijke oorzaken zijn extra tegenvallers in de jeugd-ggz en de basis-ggz.
Veel forser banenverlies bij GGZ Friesland
Foto: ANP

Bij de reorganisatie die GGZ Friesland afgelopen zomer aankondigde werden vooral de ondersteunende diensten getroffen. De extra maatregelen treffen oog zorgverleners. ‘De “zachte landing” die het kabinet de gezondheidszorg had beloofd bij de komende veranderingen in het stelsel, wordt een forse klap’, concludeert bestuurder Adriaan Jansen in de Leeuwarder Courant.

Groter inkomstenverlies GGZ Friesland

Jansen houdt rekening met extra tegenvallers in 2015, omdat zorgverzekeraars en gemeenten minder inkopen dan waar GGZ Friesland op had gerekend. De ggz-aanbieder ging er afgelopen zomer nog vanuit dat tussen nu en 2018 120 van de 1530 arbeidsplaatsen vervallen. Het verlies aan inkomsten werd toen geschat op 7,2 miljoen op een jaaromzet van 137 miljoen euro. Dat verlies wordt dus substantieel groter.

Ook basis-ggz blijft achter

GGZ Friesland gaat met name minder doen in de jeugd-GGZ en de begeleiding naar werk en wonen getroffen. Daarnaast blijven de inkomsten in de basis-ggz achter, omdat huisartsen en hun praktijkondersteuners meer doen. Het banenverlies kan voor een deel worden opgevangen met natuurlijk verloop, maar Jansen sluit gedwongen ontslagen niet uit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.