Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel ziekenhuissites slecht beveiligd

Redacteur Zorgvisie
Ruim een derde van de ziekenhuizen werkt met een slecht beveiligde website. Dat meldt dagblad Trouw op basis van onderzoek van het Nederlandse netwerk Women in Cybersecurity (WICS).
Blcokchain-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Het netwerk van vrouwen in de computerbeveiliging bekeek de sites van 97 ziekenhuizen. Bij een op de drie Nederlandse ziekenhuizen moeten patiënten hun gegevens via een slecht beveiligde verbinding versturen, blijkt uit het onderzoek. Een kwart van de ziekenhuissites (25 van de onderzochte sites) heeft bovendien überhaupt geen beveiligde verbinding. Daardoor worden gegevens die patiënten er invullen onversleuteld verstuurd en is er een kans dat de data voor iedereen bekend worden.

Voorbeelden slecht beveiligde sites
Als voorbeeld van een ziekenhuis dat de beveiliging niet goed op orde heeft noemt Trouw het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en het St. Antoniuis Ziekenhuis in de regio Utrecht. Beide ziekenhuizen erkennen het probleem volgens het dagblad en geven verschillende redenen aan waarom ze nog geen beveiligde verbinding hebben.

Verplicht beveiligd
Het is in Nederland verplicht om een site te versleutelen als bijzondere persoonsgegevens van mensen worden gevraagd. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand gegevens over zijn gezondheid moet invullen. Bij ziekenhuizen komt dit onder meer voor als een patiënt een online klachtenformulier invult en daarin vertelt over een bezoek aan een arts, meldt Trouw. Volgens WICS zouden ziekenhuizen computerbeveiliging hoe dan ook als een prioriteit moeten zien, omdat ze met veel privacygevoelige informatie te maken krijgen.

Dossier patientveiligheid Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.