Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verplicht standaarddocument voor pgb’s komt er aan

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) bereidt zich voor op het verplicht stellen van standaardmodellen voor zorgovereenkomsten, wijzigingen en declaraties voor houders van een persoonsgebonden budget (pgb). Dat meldt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland vandaag.
administratie400.jpg
Foto: Fotolia

Het is volgens de SVB beter als alle zorgaanbieders met wie de pgb-houder afspraken heeft, gebruik maken van dezelfde standaardformulieren. Momenteel wordt er al wel door veel zorginstellingen met standaardformulieren gewerkt, maar die zijn niet verplicht. Uit een inventarisatie is gebleken dat zorginstellingen niet altijd de standaardmodellen van de SVB gebruiken voor zorgovereenkomsten en declaraties.

Extra afspraken
Een van de redenen waarom niet voor het standaard formulier wordt gekozen is dat zorginstellingen extra afspraken maken met de cliënt. De Svb wil deze mogelijkheid behouden door in het standaardmodel voor zorgovereenkomsten een addendum toe te voegen waarin zorginstellingen en budgethouders individuele afspraken kunnen vastleggen. Het addendum is voor afspraken tussen budgethouder en zorginstelling, de SVB doet niks met deze afspraken, maar maakt het wel mogelijk dat er gebruik gemaakt kan worden van één standaardformulier.

Dubbele administratie
De consequenties van verplichte standaard formats voor het declareren van pgb’s worden momenteel onderzocht, en zorgaanbieders worden nadrukkelijk uitgenodigd hierin mee te denken. Het kan niet de bedoeling zijn dat budgethouders onnodige administratieve handelingen moeten doen zoals het dubbel vastleggen van afspraken in de overeenkomsten en in het standaardformulier. De invoeringsdatum van de verplichtingen is nog niet vastgesteld, want dit hangt af van de consequenties voor budgethouders.

Dossier persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.