Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Verzekeraars splitsen wijkverpleging op’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De manier waarop verzekeraars de wijkverpleging inkopen, leidt tot twee soorten wijkverpleegkundigen. Eén voor regelwerk en één voor directe zorgverlening. Beroepsorganisatie V&VN trekt aan de bel. ‘Dit hebben we niet afgesproken.’
‘Verzekeraars splitsen wijkverpleging op’
Foto: ANP Photo

Wijkverpleegkundigen vrezen dat er niets terechtkomt

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    7 REACTIES

    1. Wel heel naïef van Willie Velinga om te veronderstellen dat wijkverpleegkundigen niet naar hun eigen thuiszorgorganisatie zouden doorverwijzen. Transferverpleegkundigen moeten inderdaad de patiënt naar zijn/haar voorkeur vragen maar dat is op veel plaatsen absoluut niet aan de orde. Het gaat soms zelfs zover dat patenten die een duidelijke voorkeur uitspreken, van transferverpleegkundigen te horen krijgen, dat doen wij hier(in het betreffende ziekenhuis) niet wij hebben daar duidelijke afspraken over. Droomt u vooral verder over onafhankelijke opstelling ten opzichte van de eigen werkgever.

    2. Lees alle reacties
    3. de structurele fout blijft, dat zorgverzekeraars rechtstreeks en grootschalig zorg inkopen, terwijl die kleinschalig en gedecentraliseerd geleverd moet worden. de eigenlijke afnemer, de patiënt (cliënt) staat daarbij feitelijk buitenspel.
      ik vraag me daarbij steeds weer af of het hele inkoop- en aanbestedingsproces (dat vaak zo groot is dat het ook nog Europees moet) niet beter vervangen kan worden door directe inkoop door de individuele patiënt (cliënt), enerzijds geadviseerd door zijn arts(en) en andere zorgaanbieders, anderzijds door hun verzekeraar.

    4. Waarom denken de zorgverzekeraars toch dat wijkverpleegkundigen de klanten gaan toewijzen aan een thuiszorgorganisatie? De zorgvrager moet naar zijn/haar voorkeur gevraagd worden! Dit moeten de transfetverpleegkundigen in het ziekenhuis ook doen als patiënt naar huis gaat en nog thuisverpleging&verzorging nodig heeft.

    5. Dit is te kort door de bocht. In ieder sociaal wijkteam komt 1 part-time wijkverpleegkundige die net als de zichtbare schakel bezig is met preventie door bv niet-pluis gesprekken te voeren en bij mensen achter de voordeur te kijken. De andere wijkverpleegkundigen in de wijk krijgen er alleen de indicatierol bij die nu door het CIZ wordt uitgevoerd. Zij leveren gewoon directe patienten zorg. Dat kan de wijkverpleegkundige die in het sociale wijkteam zit ook doen in de resterende uren binnen haar/zijn contract.

    6. En opnieuw wordt het bewijs geleverd dat de plannen van onze Staatssecretaris ondoordacht zijn en dat er met ‘hagel’ wordt geschoten. De wijkverpleegkundige terug als regisseur van de zorg is fantastisch, maar zorg er dan voor dat de zorgverzekeraar de juiste procedures voorgeschreven krijgt en geen millimeter ruimte heeft om daar van af te wijken..! Stop met die vormen van zogenaamde democratie…die zorgverzekeraar moet net zoals gemeenten hun ‘ding’ doen en verder geen inspraak of iets dergelijks…de klant (betaald er ook gewoon voor) heeft rechten en de genoemde partijen hebben gewoon een plicht tot uitvoeren van de gemaakte afspraken. Macht spelletjes voorkom je door gewoon goede spelregels te regelen. Ik voorspel u: Door de ingrepen van deze Staatssecretaris / Kabinet zijn we straks veel en veel duurder uit en is de zorg in kwaliteit er zeker niet beter op geworden.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.