Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

VGZ legt geen hoge kwaliteitseisen meer op

VGZ, de tweede zorgverzekeraar van Nederland, stopt met het opleggen van hoge kwaliteitsnormen aan zorgaanbieders. Dat zegt bestuursvoorzitter Tom Kliphuis vandaag in een interview met het Financieele Dagblad. De verzekeraar wil van het ‘gekrakeel en geruzie’ af met artsen.
VGZ legt geen hoge kwaliteitseisen meer op

VGZ zal zich meer gaan toelichten op het in de perken houden van de kosten dan op bepalen wat de kwaliteitsnormen in ziekenhuizen moeten zijn. ‘We vinden goede zorg nog steeds belangrijk, maar wij willen niet meer degene zijn die bepaalt wat dat is’, aldus Kliphuis in het FD.

Contractonderhandelingen

VGZ deed dat laatste door bij de inkoop van zorg hoge normen aan de aanbieders te stellen. Als de wetenschappelijke vereniging bijvoorbeeld stelt dat een arts jaarlijks zeker twintig operaties aan de slokdarm moet doen om zijn vaardigheden op peil te houden, eiste VGZ er dertig. In de contractonderhandelingen voor 2016, die deze week beginnen, neemt VGZ geen nieuwe, extra hoge normen meer op. In plaats daarvan conformeert de verzekeraar zich weer aan de eisen die de artsen zelf onderling vaststellen. Kliphuis zegt hierover: ‘Wij zagen onszelf als de bewaker van de kwaliteit van de zorg. Maar we moeten constateren dat de buitenwereld ons die rol helemaal niet gunt. De hoge kwaliteitseisen leiden vooral tot veel gekrakeel, ophef en geruzie. Het roept zo ontzettend veel weerstand op dat je je moet afvragen: is dit nog wel effectief?’

Isala

Deze maand nog voerden VGZ en ziekenhuis Isala een discussie over volumenormen. Volgens een persbericht van Isala heeft VGZ zonder overleg met de beroepsgroep als enige zorgverzekeraar een hogere norm, die ‘op geen enkele wijze gevalideerd of geaccordeerd door landelijke instanties’. In het interview zegt Kliphuis dat VGZ bij nieuwe inkooprondes voortaan de volumenormen van de beroepsverenigingen zal hanteren.

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

3 REACTIES

 1. (Vervolg.)
  Ik zou dhr. Kliphuis willen uitnodigen om (weer) eens een kijkje te nemen op https://gezondezorg.org/uitkomstfinanciering en bijbehorende dochterpagina’s. Vooral ook de uitwerking daarvan zal naar mijn mening voor de zorgaanbieders ook acceptabel zijn, gegeven dat de zorgaanbieders bereid zijn met de billen bloot te gaan in termen van zorgresultaten.
  Hij zal dan wellicht ook de pagina ‘Eén, publieke zorgverzekeraar’ zien, en dat blijft naar mijn overtuiging de ideale zorgverzekeraar. Maar ook met multipele, (semi)private zorgverzekeraars is uitkomstfinanciering heel goed mogelijk, mits ze bereid zijn om een landelijk uniform kwaliteitsbeleid en dito beloningsprincipes te hanteren.

 2. Lees alle reacties
 3. Volgens mij schiet VGZ nu naar de andere kant door. Hogere volumenormen dan de wetenschap voorschrijft, normen gebaseerd op niet-representatief onderzoek en normen per ziekenhuis i.p.v. per chirurg hanteren zijn inderdaad slechte zaken. Dus het is goed dat VGZ op dat vlak soepeler wordt.
  Maar om nu te stellen ‘Wij willen niet meer degene zijn die bepaalt wat [kwaliteit] is’ is weer het andere uiterste. Kwaliteit is immers goed te definiëren: een goed ziektelastverloop en dito patiënttevredenheid. En die zaken zijn op eenvoudige wijze direct te meten. Zelfs al is ziektelastmeting niet (goed) werkbaar in o.a. de (super)spoedeisende hulp en de huisartszorg en blijven daarvoor bepaalde structuur- en procesnormen (SEP~) nodig.
  Kliphuis stelt ook: ‘We moeten constateren dat de buitenwereld ons de rol van bewaker van de kwaliteit van de zorg helemaal niet gunt.’ Wat mij betreft is dat echter niet zo; het gaat om de manier waarop die rol ingevuld wordt. Zorgverzekeraars hanteren vaak verschillende kwaliteitseisen, en de eisen (ook die die opgelegd zijn door andere instanties) bestaan meestal uit SEP-eisen. SEP-eisen die enorm bewerkelijk kunnen zijn en tegelijkertijd vaak niet gevalideerd zijn in termen van voldoende sterke correlatie met het ziektelastverloop en de patiënttevredenheid.
  (Zie vervolg.)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.