Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter dwingt hoger pgb-tarief af

Een pgb-houder uit Leudal mag haar dochter voorlopig alsnog 13,46 euro uitbetalen. Dat is de uitkomst van een rechtszaak vorige week over de verlaging van pgb-tarieven door een aantal Limburgse gemeenten.
Rechter dwingt hoger pgb-tarief af

Veel gemeenten hebben per 1 januari de pgb-tarieven verlaagd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een laag tarief voor het inhuren van familieleden en kennissen en een hoog tarief voor andere zorgverleners. Dat is ook het geval in een aantal Limburgse, waaronder de gemeente Leudal. Voor het inhuren van andere zorgverleners dan eigen familie of kennissen, wordt door de gemeente een uurtarief van 13,46 euro uitbetaald. De gemeente vindt een familietarief van 4,75 euro redelijk. Belangenvereniging Per Saldo vindt dit veel te laag en is met een lid uit de gemeente Leudal naar de rechter gestapt. Vorige week diende de zaak bij de rechtbank van Maastricht. Tijdens de zitting is door de gemeente een regeling met de budgethouder getroffen, zij mag haar oude tarief voorlopig houden. Op 28 mei zal er een hoorzitting plaatsvinden in de gemeenteraad van Leudal, waarna de gemeente een nieuwe beslissing zal nemen.

Per Saldo

Advocaat Vermaat van Per Saldo is tevreden met dit resultaat. ‘Dit is in elk geval een stap in de goede richting. Mocht de beroepszaak positief verlopen, dan kan mevrouw ook het hogere tarief over de periode 1 januari tot 14 april claimen.’

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.