Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VPHuisartsen verzet zich tegen doorstart LSP

Mark van Dorresteijn
De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) verzet zich tegen de doorstart van het Landelijk Schakelpunt (LSP). Eerder kondigden andere huisartsenorganisaties aan dat zij graag de technische voorziening voor de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens in stand houden.
VPHuisartsen verzet zich tegen doorstart LSP

De doorstart van het LSP wordt gesteund door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Daarnaast ook door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA).

Kosten

VPHuisartsen valt vooral over de kosten. Het servicecentrum dat het LSP moet beheren, kost naar schatting tien miljoen euro per jaar. “De kans dat de kosten te laag begroot zijn, zoals dat vaker bij grootschalige ICT projecten het geval is, is zeer groot”, meent een woordvoerder. “Voor de kosten van implementatie en onderhoud van het LSP mag en wil het ministerie van VWS, na het besluit van de Eerste Kamer, geen verantwoordelijkheid meer dragen.”

Extra korting

Zorgverzekeraars Nederland kondigde later aan dat zij eventueel een opslag op de tarieven verzorgen, zodat de rekening uiteindelijk toch betaald zou kunnen worden. “Door deze constructie worden echter de kosten voor het LSP-Servicecentrum uit het budget van de huisartsenzorg betaald, zonder dat daarvoor aan het Budgettaire Kader Zorg extra middelen zijn toegevoegd”, stelt de woordvoerder. “Dat betekent dat er naast de jaarlijkse korting van 132 miljoen euro die praktijkhouders per 2012 door VWS is opgelegd, hun een extra korting van circa tien miljoen per jaar boven het hoofd hangt.”

Investeringsbeleid

“Praktijkhoudende huisartsen zijn beslist niet bereid in een tijd waarin hun praktijkkostenvergoeding door de minister met zo’n negentien procent wordt gekort, op te draaien voor nieuwe, hoge kostenposten waar geen inkomsten tegenover staan. Daarbij is het niet aan de LHV, VHN of NHG of anderen om zich indirect en ongevraagd met het investeringsbeleid van zelfstandig gevestigde praktijkhouders te bemoeien”, aldus de woordvoerder van VPHuisartsen. (ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Nictiz: Afbraak LSP nadelig voor zorg

Toestemming patiënt vereist bij doorstart LSP

Medisch kerndossier in Rijnmond krijgt brede steun

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.