Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vraagtekens rondom overschrijding huisartsen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Landelijke Huisartsen Vereniging ziet nu al een nieuwe overschrijding van het huisartsenbudget. Voor 2012 zouden de zorgverzekeraars al voor 150 miljoen euro te veel hebben gecontracteerd. Zorgverzekeraars en VWS zeggen het bedrag niet te herkennen.
Vraagtekens rondom overschrijding huisartsen

LHV-voorzitter Steven van Eijck baseert zich naar zijn zeggen op gesprekken met enkele zorgverzekeraars.

Dreigende overschrijding

‘Wat wij nu zien, na een rondje langs een aantal verzekeraars, is dat verzekeraars te veel hebben ingekocht.’ Op 2 februari heeft Van Eijck de nieuwe voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, André Rouvoet, een brief geschreven. In deze brief zegt de voorman van de huisartsen de kans groot te achten dat het kader voor huisartsenzorg en ketenzorg wordt overschreden. Hij verzoekt ZN om een inschatting te geven van de uitgaven die de verzekeraars dit jaar verwachten. De LHV wil voorkomen dat de huisartsen straks weer worden gekort omdat het budget is overschreden. Samen met VWS en de zorgverzekeraars wil de LHV de kosten voor huisartsenzorg over 2012 ‘strak monitoren’. Van Eijck: ‘Het gevecht om de korting van 98 miljoen over 2009 en 2010 hebben we verloren. Maar als er nog zo’n korting aankomt dan gaat het mes zo diep in de huisartsenzorg, dat is onacceptabel.’

Budget huisartsenzorg

Uit een belronde blijkt dat de zorgverzekeraars het bedrag van 150 miljoen niet herkennen. Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland heeft niets vernomen van overschrijdingen. Zorgverzekeraar coöperatie VGZ zegt dat het budget huisartsenzorg nagenoeg gelijk is als vorig jaar. Zorgverzekeraar CZ zegt voor ketenzorg een aparte post te hebben opgenomen. Dit drukt niet op het budget huisartsenzorg. Achmea wil geen details geven over de uitgaven aan huisartsenzorg dit jaar: ‘Die zijn concurrentiegevoelig. Wij verstrekken deze gegevens aan niemand, ook niet aan de LHV.’

VWS

Het budget voor huisartsenzorg is dit jaar 2,097 miljard euro. Een woordvoerder van VWS zegt het onduidelijk te vinden waar de berekening van de LHV op is gebaseerd. ‘Verzekeraars hebben dit bedrag in het gesprek tussen Zorgverzekeraars Nederland, de LHV en VWS niet bevestigd.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP, Koen Suyk

Lees ook het interview met Steven van Eijck, in het vernieuwde Zorgvisie magazine, nummer 4, dat op 30 maart verschijnt.

Lees meer:

Kamer steunt korting huisartsen

NMa: LHV krijgt boete van 7,7 miljoen wegens marktbeperking

LHV start eigen kostenonderzoek om NZa te controleren

2 REACTIES

  1. De huisartsen willen het graag op tijd weten, als ze het budget overschrijden. Hoe netjes kan je zijn? Het is toch niet te geloven dat de zorgverzekeraars hier niet welwillend tegenover staan… Aan de andere kant, als zij teveel hebben uitgegeven, gaat de minister het gewoon weer op de huisartsen korten. Daar heen de ZV’s gek genoeg geen last van, terwijl zij het budget horen te bewaken.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.