Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc gaat op personeel bezuinigen

Het VUmc in Amsterdam moet fors bezuinigen en dat zal naar verwachting consequenties hebben voor het personeel. Topman Wouter Bos heeft alle medewerkers van het academische ziekenhuis daar deze week in een brief over geïnformeerd.
ANP Lex van Lieshout
Foto: ANP Lex van Lieshout

Of en hoeveel banen er zullen verdwijnen valt nog niet met zekerheid te zeggen, zei een woordvoerster van het VUmc.  ‘Er zal alles aan gedaan worden om gedwongen ontslagen te voorkomen’, benadrukte ze. Definitieve besluiten vallen eind dit jaar. Het ziekenhuis bezuinigt 20 miljoen euro in 2015. Tot 2017 loopt dat bedrag verder op tot 40 miljoen euro.

Personele kosten

Dat geld moet voor een deel komen uit een ‘vermindering van personele kosten van overheadfuncties’, schrijft Bos. Dan gaat het bijvoorbeeld om projectleiders, het secretariaat en medewerkers die zich bezighouden met onderwijs, ICT, kwaliteit en veiligheid. Daarnaast wil het ziekenhuis goedkoper inkopen en efficiënter werken. Het VUmc hoopt op zo’n manier te bezuinigen dat het geen invloed heeft op de patiëntenzorg.

Kosten

Bos schrijft dat de bezuinigingen nodig zijn omdat de kosten sneller stijgen dan de opbrengsten. Het ziekenhuis doet grote investeringen, onder meer in een elektronisch patiëntendossier dat het deelt met het AMC. Daarnaast verwijst Bos naar de strengere opstelling van banken, die alleen bereid zijn leningen te verstrekken als het ziekenhuis grotere reserves aanhoudt. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.