Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

V&VN: groot tekort hoogopgeleide verpleegkundigen

De verpleegkundigenvereniging V&VN maakt zich zorgen om het aantal hoogopgeleide verpleegkundigen in Nederland. De hoeveelheid verpleegkundigen met hbo-niveau neemt af, daardoor kunnen patiënten en cliënten zorg tekort komen.
Verpleegkundige400.jpg
Fotolia.

Vooral in de wijkverpleging, verpleeghuizen en specialistische afdelingen in ziekenhuizen is een ‘zorgwekkend tekort’ aan hoogopgeleide verpleegkundigen. Dat meldt de V&VN vanmorgen aan de NOS. ‘In de wijkverpleging bijvoorbeeld is nu een tekort aan zo’n 150 hoogopgeleide hbo-verpleegkundigen. In de loop van het jaar zal dat oplopen tot zo’n duizend’, zegt directeur Sonja Kersten. Gevolg is volgens de V&VN dat cliënten en patiënten zorg tekort kunnen komen, of dat zorg niet geleverd kan worden op het moment dat die nodig is. Eind vorig jaar werd ook bekend dat de helft van de thuiszorg wilde dat niet alleen hbo’ers, maar ook mbo-verpleegkundigen indicaties mochten uitgeven.

Verpleegkundigen opleiden
De reden van het tekort is het feit dat alle verpleegkundigen zich opnieuw moesten registeren in het BIG-register. Veel van hen voldeden niet aan de eisen; voldoende contact met de patiënt en voldoende kennis. Hoewel het aantal verpleegkundigen vorig jaar flink daalde, zijn er wel meer studenten begonnen aan de opleiding hbo-verpleegkunde. Toch zijn er niet genoeg studenten om het tekort op te lossen. Kersten: ‘We moeten ervoor zorgen dat er nog meer mensen instromen in de opleidingen. Dat betekent dat we al vroeg moeten beginnen om het vak aantrekkelijker te maken.’

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.