VWS mikt op lagere buffers zorgverzekeraars

Minister Schippers verwacht dat de zorgverzekeraars volgend jaar uit hun reserves in totaal 800 miljoen euro teruggeven aan de verzekerden. Dat blijkt uit de begroting van VWS voor 2015. De afgelopen twee jaar hebben de zorgverzekeraars hun reserves zien groeien.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
VWS mikt op lagere buffers zorgverzekeraars
Foto: ANP - Martijn Beekman

Het ministerie verwacht dat de verzekeraars ook dit jaar minder uitgeven dan geraamd. Uit de cijfers van de VWS-begroting voor 2015 blijken opnieuw forse meevallers op de uitgaven aan medicijnen. Op basis van de laatste cijfers van de NZa en Zorginstituut Nederland gaat het om een meevaller van 611 miljoen in 2013  die doorwerkt in 2014 en volgende jaren. Hetzelfde verschijnsel treedt op bij hulpmiddelen waaraan 145 miljoen minder is uitgegeven. Bij de eerste lijn zijn het vooral de tandartsenzorg, de fysiotherapeut, verloskundige zorg en kraamzorg waar de uitgaven meevallen. In totaal gaat het hier om 128 miljoen euro.

Extra

5
28

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

5 REACTIES

  1. Vreemd. Sommige zorgverzekeraars hebben een winstoogmerk (Achmea bijvoorbeeld). Dan ga je als minister toch niet vragen of Achmea de prijzen van hun producten verlaagt. Vervang Achmea door Philips en het direct duidelijk hoe vreemd dit voorstel is.
    Er is maar een reden waarom de winsten zo (en reserves) zo hoog zijn opgelopen: gebrek aan concurrentie. Als de concurrentie heel fel zou zijn dan zouden de verzekeraars een negatieve winst accepteren en interen op hun eigen vermogen (zolang DNB dat zou tolereren).
    Bovenstaande redenering wordt onontkoombaar wanneer men zich realiseert dat mensen zorgverzekeringen als commodity beschouwen. Wissel van zorgverzekeraar en de zorg(aanbieder) blijft gelijk. Mensen wisselen sneller van zorgverzekeraar dan van autoverzekeraar. En als de winsten over meerdere jaren dan nog zo hoog blijven terwijl er al een zeer grote buffer is, dan blijft er echt maar een conclusie over: te weinig concurrentie.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.