VWS mikt op lagere buffers zorgverzekeraars

Minister Schippers verwacht dat de zorgverzekeraars volgend jaar uit hun reserves in totaal 800 miljoen euro teruggeven aan de verzekerden. Dat blijkt uit de begroting van VWS voor 2015. De afgelopen twee jaar hebben de zorgverzekeraars hun reserves zien groeien.
VWS mikt op lagere buffers zorgverzekeraars
Foto: ANP - Martijn Beekman

Het ministerie verwacht dat de verzekeraars ook dit jaar minder uitgeven dan geraamd. Uit de cijfers van de VWS-begroting voor 2015 blijken opnieuw forse meevallers op de uitgaven aan medicijnen. Op basis van de laatste cijfers van de NZa en Zorginstituut Nederland gaat het om een meevaller van 611 miljoen in 2013  die doorwerkt in 2014 en volgende jaren. Hetzelfde verschijnsel treedt op bij hulpmiddelen waaraan 145 miljoen minder is uitgegeven. Bij de eerste lijn zijn het vooral de tandartsenzorg, de fysiotherapeut, verloskundige zorg en kraamzorg waar de uitgaven meevallen. In totaal gaat het hier om 128 miljoen euro.

Extra

5
18

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.