Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

VWS mikt op lagere buffers zorgverzekeraars

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Minister Schippers verwacht dat de zorgverzekeraars volgend jaar uit hun reserves in totaal 800 miljoen euro teruggeven aan de verzekerden. Dat blijkt uit de begroting van VWS voor 2015. De afgelopen twee jaar hebben de zorgverzekeraars hun reserves zien groeien.
VWS mikt op lagere buffers zorgverzekeraars
Foto: ANP - Martijn Beekman
Premium

Het ministerie verwacht dat de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  5 REACTIES

  1. Vreemd. Sommige zorgverzekeraars hebben een winstoogmerk (Achmea bijvoorbeeld). Dan ga je als minister toch niet vragen of Achmea de prijzen van hun producten verlaagt. Vervang Achmea door Philips en het direct duidelijk hoe vreemd dit voorstel is.
   Er is maar een reden waarom de winsten zo (en reserves) zo hoog zijn opgelopen: gebrek aan concurrentie. Als de concurrentie heel fel zou zijn dan zouden de verzekeraars een negatieve winst accepteren en interen op hun eigen vermogen (zolang DNB dat zou tolereren).
   Bovenstaande redenering wordt onontkoombaar wanneer men zich realiseert dat mensen zorgverzekeringen als commodity beschouwen. Wissel van zorgverzekeraar en de zorg(aanbieder) blijft gelijk. Mensen wisselen sneller van zorgverzekeraar dan van autoverzekeraar. En als de winsten over meerdere jaren dan nog zo hoog blijven terwijl er al een zeer grote buffer is, dan blijft er echt maar een conclusie over: te weinig concurrentie.

  2. Lees alle reacties

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.