Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

VWS: Verzekeraar moet doorpakken bij acute zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het ministerie van VWS gaat de positie van de elf regionale overlegorganen voor acute zorg (ROAZ ) versterken, maar ze krijgen geen doorzettingsmacht. Als het overleg in het ROAZ stokt, moeten zorgverzekeraars een knoop doorhakken.
Bruno Bruins, acute zorg
Minister Bruno Bruins voor medische zaken verwacht dat verzekeraars nog veel meer de regie kunnen pakken.

Die boodschap heeft het ministerie van VWS afgegeven op de conferentie ‘Acuut Beter’ op 29 januari in Amersfoort. In De Rijtuigenloods kwamen ruim 350 zorgprofessionals bijeen om te bespreken hoe de toenemende drukte in de acute zorg opgelost kan worden.

Versterken positie ROAZ

Nederland telt elf traumaregio’s. Het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) is de overlegtafel voor alle partijen die daarin een rol spelen. Naast ziekenhuizen en huisartsenposten zijn dat ambulancediensten, GGD’s, verloskundigen en de acute ggz. De partijen praten in het ROAZ over ‘witte vlekken’ in de bereikbaarheid en andere knelpunten. Minister voor medische zaken Bruno Bruins gaat de komende weken met de veldpartijen bespreken hoe de positie van ROAZ versterkt kan worden. Dat zei hij tegen Zorgvisie voorafgaand aan zijn speech op het congres.

Drukte op seh

Bas van den Dungen, directeur-generaal curatieve zorg op het ministerie van VWS, lichtte daarna een tipje van de sluier in een tweegesprek met Bas Leerink, bestuursvoorzitter Medisch Spectrum Twente en bestuurslid van het Landelijk netwerk acute zorg (LNAZ). ‘Het is heel goed dat alle partijen met elkaar overleggen en hun verantwoordelijkheid nemen’, zei Van den Dungen. ‘Maar dat is niet voldoende, want de drukte op de spoedeisende hulp (seh) blijft toenemen. Als we op de huidige weg doorgaan, lossen we de problemen niet op.’

Geen doorzettingsmacht ROAZ

De ROAZ’s zelf willen graag doorzettingsmacht krijgen, liet Leerink weten. ‘In sommige regio’s hebben partijen tegenstrijdige belangen. Het kan niet zo zijn dat er daardoor belangrijke besluiten niet worden genomen. In een situatie waarin het overleg stokt, hebben we vooral behoefte aan doorzettingsmacht.’ Maar zo ver wil VWS niet gaan, liet Van den Dungen onomwonden weten. ‘Een baas aanstellen in de regio’s is niet de oplossing. We willen wel de wet aanpassen om duidelijker te maken wat de taken van ROAZ’s zijn en wie er aan tafel mee behoren te praten. Partijen hebben veel belang om er in ROAZ-verband met elkaar uit te komen. Als ze dat niet doen, dan verwachten wij dat zorgverzekeraars de patstelling doorbreken.’ Ook minister Bruins zei in zijn lezing te verwachten dat ‘verzekeraars nog veel meer de regie kunnen pakken, zodat de acute zorg op de lange termijn gegarandeerd is voor mensen.’

ROAZ-overleg niet langer vrijblijvend

Welke bevoegdheden de ROAZ precies zullen krijgen, wordt de komende weken verder uitgewerkt. Duidelijk is dat VWS een einde wil maken aan de vrijblijvendheid van het overleg. Nu kunnen partijen zich nog eenvoudig onttrekken aan het ROAZ en de afspraken die daarin zijn gemaakt. Ook andere partijen, zoals wijkverpleging en verpleeghuizen, zijn niet verplicht om mee te praten. VWS wil dat het overleg in ROAZ-verband uitmondt in bindende contracten. Dat vond Leerink weer een stap te ver gaan. ‘De afspraken hoeven niet in afdwingbare contracten te worden vastgelegd.’

Goede samenwerking in spoedzorgketen

Eensgezind waren Van den Dungen en Leerink het over het belang van goede samenwerking. ‘De acute zorg is geen markt. Het kan niet zo zijn dat bestuurders van grote organisaties zich alleen laten leiden door hun eigenbelang. Ze moeten beseffen dat we het in de acute zorg samen moeten doen. Het draait om het hogere algemene belang van goede zorg aan patiënten’, zei Van den Dungen. Dat kon Leerink alleen maar beamen. ‘Goede acute zorg door de hele keten, dat doe je samen.’ Hoe dat moet, staat in het kwaliteitskader spoedzorgketen dat vrijwel af is. Het ligt nu bij het Zorginstituut ter beoordeling. Verzekeraars en medisch specialisten hebben een voorbehoud aangetekend. Ze willen eerst onderzoek naar de uitvoeringskosten. Lees ook het achtergrondartikel: VWS: ‘Stop met wegkapen van personeel in acute zorg’ en de Special in Zorgvisie Magazine over acute zorg.

2 REACTIES

  1. Mooi dat beide bestuurders stellen dat ‘Het draait om het hogere algemene belang van goede zorg aan patiënten’, en dat ‘Goede acute zorg door de hele keten, dat doe je samen.’  Echter de patientem of een vertegenwoordigers van de patienten worden niet uitgenodigd om mee te praten. ‘Samen’ is ook met degene op wie het betrekking heeft! Dus ook deze toevoegen aan ROAZ overleggen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.