Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundige vooral nodig in achterstandswijk

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Bewoners in achterstandswijken weten de weg naar de zorg niet goed te vinden. Met meer inzet van wijkverpleegkundigen is de inzet van dure specialistische zorg te vermijden.
Wijkverpleegkundige vooral nodig in achterstandswijk

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel naar de wijkverpleging in Den Haag. Kleine relatief gezondheidsproblemen kunnen steeds groter worden als mensen de weg naar de zorg niet weten te vinden. Daardoor is gespecialiseerde en duurdere zorg nodig. De wijkverpleegkundige kan laagdrempelige zorg bieden om dit voor te zijn. Op aangeven van de huisarts, het maatschappelijk werk of buurtwerk, kan zij eens poolshoogte nemen bij een patiënt. Een taak die is omschreven in het programma Zichtbare Schakel van ZonMw, waarvoor de overheid tien miljoen euro per jaar heeft gereserveerd. Het gaat om het leveren van niet-geïndiceerde zorg.

Verdubbeling aantal wijkverpleging

Het onderzocht hoeveel wijkverpleegkundigen er nodig zijn voor deze preventieve taak. Veruit de belangrijkste bepalende factor blijkt de mate van achterstand van de wijk. Op basis van dit onderzoek is een verdeelsleutel opgesteld om het aantal benodigde fte aan wijkverpleegkundigen voor wijken in Den Haag vast te stellen. Voor Den Haag zou toepassing van de methode tot een verdubbeling van het aantal wijkverpleegkundigen met preventieve taken leiden. De verdeelsleutel voor Den Haag is niet zonder meer in andere gemeenten toe te passen. De gevolgde methodiek is echter wel overal te gebruiken.

Oude rol wijkverpleegkundige

‘Wijkverpleegkundigen krijgen weer de rol die ze van oudsher hadden. Dit moet leiden tot beter samenhangende zorg, het verbinden van preventie en zorg, wonen en welzijn op wijkniveau, zodat kwetsbare mensen met een sociaal-economische en gezondheidsachterstand de weg vinden naar hulpinstanties of zorg en niet te lang met hun problemen blijven lopen’, stelt NIVEL-afdelingshoofd prof. Dinny de Bakker. ‘Wijkverpleegkundigen met deze zogeheten zichtbare schakeltaken hebben een sterk signalerende en bindende functie en zij vullen daarmee het gat dat is ontstaan na de invoering van de indicatiestelling voor verpleging en verzorging.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.