Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wlz gaat open voor patiënt uit psychiatrie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Patiënten met een psychische stoornis die langdurig, 24-uur per dag, zorg nodig hebben vallen nu tussen wal en schip. Vanaf 2021 krijgen zij toegang tot de Wlz. Staatssecretaris Blokhuis repareert de wetgeving.
Wlz gaat open voor psychiatrische patiënt
Fotolia

Mensen met een psychische stoornis die

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Als ik kijk naar de diverse organisaties in de regios Drechtsteden-Rotterdam zoals De Hoop, Yulius of Zorgcentrum De Nes in Ridderkerk, dan zie en hoor ik dat de bewoners van die BW’s profiteren van de professionele zorg die daar geleverd wordt. De teams die daar werken zijn opgeleid om mensen met psychiatrische klachten 24/7 ondersteuning te bieden. Ik begrijp van alle partijen dat de beheerders van de WMO-pot rücksichlos en zonder aanziens des persoons de geïndiceerde budgetten terugdraaien. Stel dat je voor € 200 euro per maand benzine moet kopen om een auto te laten rijden, en maar € 165 krijgt. Ondertussen verwacht men wel dat je de afstand aflegt die je met € 200,- benzinegeld zou kunnen doen, dan wordt creatief denken zeker gestimuleerd. Maar een keer houdt zelfs het creatieve brein op en zijn alle vrijwilligers al ingezet. Het gevolg? Mensen met psychische problemen kunnen vanuit hun budget niet meer worden geholpen, kunnen niet meer wonen in een BW en kloppen dus aan bij de gehandicaptenzorg. Let wel, ik realiseer me dat de beheerders van de WMO-pot ook maar een taak hebben te vervullen en dat ze streng moeten zijn, maar de meester hanteert de rode pen in veel gevallen iets te gemakkelijk.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.