Wlz gaat open voor patiënt uit psychiatrie

Patiënten met een psychische stoornis die langdurig, 24-uur per dag, zorg nodig hebben vallen nu tussen wal en schip. Vanaf 2021 krijgen zij toegang tot de Wlz. Staatssecretaris Blokhuis repareert de wetgeving.
Wlz gaat open voor psychiatrische patiënt
Fotolia

Mensen met een psychische stoornis die 24 uur per dag zorg nodig hebben, kunnen momenteel niet rechtstreeks instromen in de Wlz. Een psychische stoornis past namelijk niet binnen het systeem van de Wlz. Lichamelijke-, verstandelijke-, psychogeriatrische- of zintuiglijke stoornissen wel.  Alleen psychiatrisch patiënten, die drie jaar achtereenvolgend zijn opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en nog steeds intramurale ggz nodig hebben, krijgen wel toegang, maar pas na drie jaar.

Zvw en Wmo

Het overgrote deel van de mensen met een psychische stoornis moet zich voor zorg en ondersteuning wenden tot de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Hulp vanuit de Zvw is

0
934

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.