Wlz gaat open voor patiënt uit psychiatrie

Patiënten met een psychische stoornis die langdurig, 24-uur per dag, zorg nodig hebben vallen nu tussen wal en schip. Vanaf 2021 krijgen zij toegang tot de Wlz. Staatssecretaris Blokhuis repareert de wetgeving.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Wlz gaat open voor psychiatrische patiënt
Fotolia

Mensen met een psychische stoornis die 24 uur per dag zorg nodig hebben, kunnen momenteel niet rechtstreeks instromen in de Wlz. Een psychische stoornis past namelijk niet binnen het systeem van de Wlz. Lichamelijke-, verstandelijke-, psychogeriatrische- of zintuiglijke stoornissen wel.  Alleen psychiatrisch patiënten, die drie jaar achtereenvolgend zijn opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en nog steeds intramurale ggz nodig hebben, krijgen wel toegang, maar pas na drie jaar.

Zvw en Wmo

Het overgrote deel van de mensen met een psychische stoornis moet zich voor zorg en ondersteuning wenden tot de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Hulp vanuit de Zvw is

1
1445

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Als ik kijk naar de diverse organisaties in de regios Drechtsteden-Rotterdam zoals De Hoop, Yulius of Zorgcentrum De Nes in Ridderkerk, dan zie en hoor ik dat de bewoners van die BW’s profiteren van de professionele zorg die daar geleverd wordt. De teams die daar werken zijn opgeleid om mensen met psychiatrische klachten 24/7 ondersteuning te bieden. Ik begrijp van alle partijen dat de beheerders van de WMO-pot rücksichlos en zonder aanziens des persoons de geïndiceerde budgetten terugdraaien. Stel dat je voor € 200 euro per maand benzine moet kopen om een auto te laten rijden, en maar € 165 krijgt. Ondertussen verwacht men wel dat je de afstand aflegt die je met € 200,- benzinegeld zou kunnen doen, dan wordt creatief denken zeker gestimuleerd. Maar een keer houdt zelfs het creatieve brein op en zijn alle vrijwilligers al ingezet. Het gevolg? Mensen met psychische problemen kunnen vanuit hun budget niet meer worden geholpen, kunnen niet meer wonen in een BW en kloppen dus aan bij de gehandicaptenzorg. Let wel, ik realiseer me dat de beheerders van de WMO-pot ook maar een taak hebben te vervullen en dat ze streng moeten zijn, maar de meester hanteert de rode pen in veel gevallen iets te gemakkelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.