Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wlz-uitgaven stijgen met 600 miljoen euro

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De uitgaven voor de Wet langdurende zorg stijgen harder dan gedacht. Het ministerie van VWS stelt in 2016 600 miljoen euro extra beschikbaar.
Wlz-uitgaven stijgen met 600 miljoen euro
Foto: VWS

Dit voorjaar zijn de realisatiecijfers AWBZ over het jaar 2014 bekend geworden. Op basis daarvan heeft het ministerie van VWS de ramingen voor 2016 aangepast. De uitgaven voor de Wlz worden met 600 miljoen verhoogd. De belangrijkste oorzaken zijn een stijging van de uitgaven voor pgb, een tragere extramuralisering dan verwacht en extra kosten voor patiënten die moeten revalideren na een ziekenhuisopname.

Extramuralisering gaat langzamer

De toestroom aan budgethouders binnen de Wlz is groter dan verwacht. Hiervoor is 133 miljoen euro extra nodig. Uit de realisatiecijfers van de AWBZ over 2014 blijkt verder dat het aantal mensen met lage zzp’s minder snel daalt dan oorspronkelijk gedacht. VWS gaat daarom uit van een lagere gemiddelde uitstroom van lage zzp’s voor 2015. De schatting is nu dat het aantal lagere zzp’s in 2015 uitkomt op circa 17.500. Dat leidt tot extra Wlz-uitgaven. Daarnaast worden er extra middelen vrijgemaakt voor ouderen met zzp 4. Alles bij elkaar zorgt dit voor 259 miljoen euro aan extra uitgaven.

Revalideren

Nog een kostenpost vormen de verblijfskosten voor patiënten die net uit ziekenhuizen zijn ontslagen. Het uitstel van de zogeheten overgang eerstelijnsverblijf naar de Zorgverzekeringswet geeft een tegenvaller van 180,5 miljoen euro.

1 REACTIE

  1. Mooi voor de verpleeghuiszorg maar volstrekt inconsequent in het beleid om langer thuis wonen te bevorderen. Immers zorgverzekeraars bezuinigen flink op het tarief van de thuiszorg, komend jaar met 2 tot 5%. Dat de wijkverpleging wordt afgeknepen is de grote witte vlek in deze boodschap van VWS !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.