Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Wmo-euro’s niet bedoeld voor ontvlechting Meavita’

Gemeentelijke euro's voor Wmo, jeugdgezondheidszorg en maatschappelijk werk moeten besteed worden aan directe zorg en niet aan sanerings- en ontvlechtingskosten. Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gisteren tijdens een overleg bepaald.

Meavita wil graag voorschotten van de gemeenten om de ontvlechting van het concern rond te krijgen en de zorg te continueren. De gemeenten zijn echter niet bereid zondermeer met geld over de brug te komen. De VNG voerde gisteren overleg met de 62 gemeenten die diensten afnemen van de Meavita-onderdelen Meavita, Sensire, Vitras/CMD en Thuiszorg Groningen. In deze gemeenten wonen 100.000 cliënten van Meavita. De gemeenten doen een beroep op het bestuur en de commissarissen van Meavita om echt gezamenlijk tot een houdbare oplossing te komen. Daarvoor is meer tijd nodig, schrijft de VNG in een persverklaring

Fusie zorgconcerns

Gemeenten zetten, gezien de ontstane situatie bij het Meavitaconcern en ook andere doorgefuseerde zorgconglomeraten, hun vraagtekens bij de effectiviteit van de marktwerking in de zorgsector. Een discussie over de marktwerking en de effecten daarvan is volgens de VNG gewenst.

Zorgkantoor betaalt wel

De zorgkantoren van Menzis hebben wel de betaling van voorschotten aan Meavita hervat. Zij hadden die in december stilgezet, omdat zij garanties wilden dat het geld gebruikt zou worden voor AWBZ-zorg en de betaling van schulden, zegt woordvoerder Michael Verheul. Inmiddels heeft Menzis vertrouwen in het nieuwe herstelplan, dat een opsplitsing omvat van het landelijke zorgconcern. Het Agis-zorgkantoor in Utrecht is nooit gestopt met bevoorschotting en heeft ook “vertrouwen in de gekozen richting van Meavita om de organisatie te ontvlechten”, meldt woordvoerster Femke Theunissen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen/Krista Kroon)

Lees ook:

Laurey: ‘Meavita heeft voorschotten nodig’

Schoonmaakconcerns azen op onderdelen Meavita

Wmo-bedrijf Meavita in de verkoop

Onafhankelijk onderzoek naar Meavita

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.