Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zestigduizend pgb’s ‘ambtshalve uitbetaald’

Het aantal pgb’s dat onder het noodscenario van VWS ‘ambtshalve’ is goedgekeurd, ligt fors hoger dan verwacht. Het Financieele Dagblad schrijft vandaag dat het om zestigduizend pgb’s gaat. Dit zijn pgb's die zonder toetsing vooraf zijn uitgekeerd om de continuïteit van zorg niet in gevaar te brengen. Het achteraf toetsen van de rechtmatigheid van deze pgb-uitgaven wordt een stevige dobber.
Zestigduizend pgb’s ‘ambtshalve uitbetaald’
Foto: ANP - Roos Koole

Het feit dat het ministerie van VWS en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) pgb’s ging goedkeuren zonder controle vooraf was al bekend. Hiertoe ging het ministerie over om er voor te zorgen dat budgethouders hun zorgverleners kunnen uitbetalen. Het FD schrijft nu dat het om 60.000 aanvragen gaat. De vrees is nu dat de te veel uitbetaalde bedragen niet altijd kunnen worden teruggevorderd en dat zij een gat zullen slaan in het budget en verzekeraars en gemeenten. Gemeenten beraden zich momenteel al op een schadeclaim tegen het Rijk om de hoge uitvoeringskosten rond de invoering van het trekkingsrecht terug te vorderen. Deze schadeclaim zou kunnen oplopen tot tientallen miljoenen.

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.