Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen grensregio’s werken samen bij aanpak MRSA

Annelies Vermeulen
123 Nederlandse en Duitse ziekenhuizen en verpleeghuizen werken samen om hun patiënten te beschermen tegen antibioticaresistente bacteriën. Zij willen samen via het grensoverschrijdende netwerk EurSafety Health-net hoge kwaliteitsnormen voor bescherming van patiënten tegen infecties doorvoeren.
Ziekenhuizen grensregio’s werken samen bij aanpak MRSA

Het UMCG is ‘leadpartner’ van het project. Iedere zorginstelling, die in de toekomst patiënten uit een buurland wil behandelen en bereid is aan de gemeenschappelijke kwaliteitscriteria te voldoen, kan zich bij het netwerk aansluiten.

Samenwerking

In het netwerk werken zo’n 900 medische experts van ziekenhuizen, GGD’s, microbiologische afdelingen, verpleeghuizen en artsenpraktijken samen. “Wij harmoniseren de infectiepreventie-aanpak, zorgen voor een snelle en efficiënte communicatie, optimaliseren de inzet van antibiotica, ontwikkelen gezamenlijke strategieën voor patiëntveiligheid en voeren ook nog opleidings- en bijscholingsmaatregelen door”, zegt Alex W. Friedrich, projectleider van het EurSafety Health-net en hoofd van de afdeling medische microbiologie UMCG.

MRSA

Het UMCG gaat de ziekenhuizen en verpleeghuizen in de noordelijke grensregio actief bij het project betrekken. Bij alle 33 ziekenhuizen uit de Eems Dollard Regio werden in één week alle ruim 5.000 opgenomen patiënten op MRSA getest. De resultaten worden nu gebruikt om patiënten met MRSA tegen een infectie te beschermen en uniforme aanbevelingen voor screening met de gehele regio af te stemmen. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Twintig ziekenhuizen onderzoeken samen prostaat- en blaaskanker

Gordijnen in ziekenhuizen vaak vol bacteriën

‘MRSA verspreidt zich niet buiten ziekenhuizen’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.