Ziekenhuizen kunnen administratieve lasten fors verlagen

Kwaliteitsmetingen kosten algemene ziekenhuizen landelijk rond de 60 miljoen euro per jaar. Uit onderzoek van KPMG Plexus blijkt dat ziekenhuizen deze administratieve lasten fors kunnen verlagen door intensiever gebruik te maken van bestaande databronnen voor kwaliteitgegevens. Per ziekenhuis komt dit neer op een gemiddelde jaarlijkse besparing van tussen de 658.000 en 1.281.000 euro.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
fraude400fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Algemene ziekenhuizen zouden tot 19 procent minder variabelen hoeven te vragen als ze meer van bestaande databronnen zoals DIS, Vektis en de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ) gebruik zouden maken. Dat blijkt uit een onderzoek van KPMG Plexus in opdracht van Zorginstituut Nederland. Het Zorginstituut plaatste het onderzoek afgelopen woensdag online.

Kwaliteitsmetingen
De onderzoekers keken bij 23 instanties hoeveel variabelen of indicatoren worden ‘uitgevraagd’ voor kwaliteitsmetingen op borstkanker, prostaatkanker, diabetes, heupvervanging en obesitas. Bij deze 23 ziekenhuizen blijkt het om 3026 variabelen te gaan die jaarlijks en soms ieder kwartaal worden aangeleverd; dat zijn datavelden die ingevuld dienen te worden.

0
92

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.