Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuizen maken sterftecijfers per aandoening openbaar

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zes ziekenhuizen hebben hun sterftecijfers per aandoening openbaar gemaakt op verzoek van de research-afdeling van RTL-nieuws.
Ziekenhuizen maken sterftecijfers per aandoening openbaar

Van de 92 ziekenhuizen hebben 65 hun gewogen sterftecijfer (HSMR, hospitality standardized mortality ratio) openbaar gemaakt. De HSMR betekent dat de sterftecijfers zijn gecorrigeerd voor zaken die het beeld kunnen vertekenen, zoals een groot aantal oude patiënten of een relatief groot aantal patiënten met een ongezonde leefstijl.

Geen publicatie HSRM 2011

Eind 2011 maakten de koepelorganisaties NVZ vereniging van ziekenhuizen en de NFU (academische ziekenhuizen) de HSMR over 2010 nog van alle ziekenhuizen openbaar. Dat hebben ze in 2012 niet gedaan, omdat veel ziekenhuizen vinden dat het op basis van de HSMR niet goed mogelijk is om de kwaliteit van zorg te vergelijken. Openbaarmaking van de HSMR laten de NVZ en de NFU daarom aan de individuele ziekenhuizen over. Ongeveer eenderde van de ziekenhuizen doet dat dus niet.

Sterftecijfer per aandoening

De SMR, (standardized mortality ratio) ofwel de sterftecijfers per aandoening, geeft veel nauwkeuriger informatie waar in een ziekenhuis een onverwacht hoge of lage sterfte is. Ziekenhuizen kunnen de cijfers gebruiken om de oorzaken te analyseren en verbeteringen aan te brengen. Zes ziekenhuizen geven op de RTL-site openheid over hun SMR.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Die zes zullen verhoudingsgewijs wel goed scoren. Dat is mooi voor de mensen die in de buurt van een van die zes ziekenhuizen wonen, maar niet voor de rest. Het kwaliteitsinstituut en de zorgverzekeraars moeten gewoon eisen dat deze informatie openbaar wordt!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.