Ziekenhuizen wacht miljoenenkorting

Ziekenhuizen hangt een strafkorting boven het hoofd van honderden miljoenen euro’s omdat ze in 2012 en 2013 te veel hebben uitgegeven. De minister neemt dit voorjaar een beslissing over de inzet van het macrobeheersinstrument.
Ziekenhuizen wacht miljoenenkorting
Foto: ANP

Hoeveel de ziekenhuizen precies moeten terugbetalen is nog niet zeker. De Algemene Rekenkamer raamde de overschrijding van het budgettair kader medisch-specialistische zorg in het voorjaar 2014 op 600 miljoen euro voor 2012 en 300 miljoen euro voor 2013. De Rekenkamer tekende daarbij aan dat deze cijfers voor 52 procent gebaseerd zijn op ramingen, omdat de declaraties over de jaren 2012 en 2013 nog niet bekend waren.

Onterechte declaraties

Daarnaast hebben de definitieve vaststelling van de transitiebedragen invloed op de hoogte van de overschrijding. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft deze bedragen voor een deel van de ziekenhuizen al vastgesteld en heeft

9
76

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.