Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Zilveren Kruis kiest voorkeursaanbieders wijkverpleging

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Zilveren Kruis heeft negen zorgaanbieders geselecteerd die wijkverpleging mogen geven in pilots in Utrecht, Zwolle, Ommen en Hardenberg. De voorkeursaanbieders krijgen een contract van drie jaar met een wijkbudget.
Zilveren Kruis kiest voorkeursaanbieders wijkverpleging
Foto: ANP

Zilveren Kruis heeft per wijk één wijkverpleegkundige organisatie geselecteerd als voorkeursaanbieder. Zo ontstaat er volgens de zorgverzekeraar één herkenbaar wijkverpleegkundig aanspreekpunt in de wijk. De aanname is dat wijkverpleegkundigen zo veel beter en efficiënter de zorg voor patiënten kunnen afstemmen met de huisarts, apotheek, het ziekenhuis en het sociale wijkteam. In de huidige situatie zijn er vaak meerdere aanbieders actief. Verzekerden behouden wel keuzevrijheid. ‘Onze verzekerden kunnen zonder bijbetaling ook terecht bij een andere gecontracteerde zorgaanbieder’, schrijft Zilveren Kruis op zijn website.

Voorkeursaanbieders wijkverpleging

De negen voorkeursaanbieders krijgen een contract van drie jaar met een wijkbudget. Hiermee wordt het aantrekkelijker om te investeren in innovatie en preventie in de wijk. De volgende 9 aanbieders krijgen een voorkeurscontract:

In Utrecht: Buurtzorg, Careyn, AxionContinu en Leven & Zorg
In Zwolle: Buurtzorg, Icare, Carinova, IJsselheem en IJssel Vecht
In Ommen en Hardenberg: Buurtzorg, Carinova en Beter Thuis Wonen

Zorginkoop wijkverpleging

In de pilotgemeenten hebben in totaal 27 zorgaanbieders deelgenomen aan de inkoopprocedure Zorg in de Wijk. Zilveren Kruis heeft bij de beoordeling van de inschrijvingen gekeken naar de kwaliteit, de bekendheid met de wijk, het plan van aanpak en de prijs. Ook de beoordeling van huisartsen, ziekenhuizen en de wijkteams van de gemeente speelde een belangrijke rol. In 85 procent van de percelen is een aanbieder geselecteerd uit de top 3 van de huisartsen, ziekenhuizen en wijkteams.

Pilots wijkverpleging

Als er geen bezwaren worden ingediend, wordt de contractering op 31 augustus definitief. Begin september organiseert Zilveren Kruis samen met de gemeenten een startbijeenkomst voor de geselecteerde voorkeursaanbieders en de wijkteams. De pilots gaan 1 januari 2016 van start.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Lees meer

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Contractering op 31 augustus 2015, begin september een startbijeenkomst met de geselecteerde voorkeursaanbieders en per ingang van 1 januari 2016 start de pilot. Kan iemand mij uitleggen waarom er nu op dit moment al een voorkeuraanbieder op het polis blad ( Zilveren Kruis) benoemd worden…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.