Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zilveren Kruis sluit prestatiecontracten geboortezorg af

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zes verloskundige samenwerkingsverbanden hebben een driejarig voorkeurscontract aangeboden gekregen van Zilveren Kruis. Zij hebben volgens de verzekeraar laten zien goed met elkaar samen te werken en de geboortezorg meetbaar en zichtbaar gemaakt.
baby.fotolia.web.jpg
Fotolia

Projectleider Peter Dohmen: ‘Wij zijn hier als zorgverzekeraar mee begonnen omdat wij de samenwerking tussen eerstelijns verloskundige, gynaecoloog en kraamzorgorganisatie willen stimuleren. Er zijn nogal eens verschillen van inzicht waardoor de samenwerking niet altijd soepel verloopt.’

Zelf bepalen
Zilveren Kruis voert geen discussie over de inhoud van de zorg, zegt Dohmen. De verzekeraar heeft een pilot gehouden met negen verloskundige samenwerkingsverbanden die het al goed deden. Zilveren Kruis heeft hun gevraagd om zelf de kwaliteitsindicatoren te kiezen waarop zij kunnen worden beoordeeld. Zes van de vsv’s bleken in staat om meetbare indicatoren op te stellen, drie niet. Dohmen: ‘De gebruikte indicatoren zijn bijvoorbeeld de Adversed outcome index: in hoeveel gevallen de bevalling succesvol is geweest. Of het aantal keizersneden, kindersterfte, bloedverlies. En patiënttevredenheidsscores natuurlijk.’

Budgetgarantie
Zilveren Kruis heeft budgetgarantie geboden voor de totale keten, zegt Dohmen. ‘Als je kwaliteitsafspraken maakt met elkaar, kan dat betekenen dat er substitutie plaatsvindt van zorg. Om negatieve gevolgen te ondervangen van de omzet, garanderen de partijen het bedrag dat ze vorig jaar hebben gerealiseerd. Schieten ze daar onder dan betalen wij bij. Komen ze daar boven, dan betalen we dat ook, want het is geleverde zorg. Het is een volumevrije afspraak.’

Integraal tarief
Voor de toekomst denkt Zilveren Kruis al na over de mogelijkheid van een integraal tarief. Nu is dat nog niet mogelijk omdat een vsv nog niet zelfstandig kan declareren. Dohmen: ‘Wij zijn wel voorstander van een integraal tarief, maar dat is niet de doelstelling van ons project. Allereerst vinden wij een goede samenwerking belangrijk.’ Zilveren Kruis is al eerder gestart met meerjarige prestatiecontracten in de verslavingszorg en bij staar- en borstkankeroperaties.

Verbetering
Bij de zes koplopers is contractueel vastgelegd dat zij verbetering laten zien. In het contract staan afspraken over uitkomsten van zorg en realistische ambities. Dat kan zijn: het verminderen van het aantal keizersneden, een gezamenlijke intake voor alle zwangeren of het verhogen van de klanttevredenheid. Mocht een vsv onvoldoende verbetering kunnen aantonen gedurende de looptijd van het contract, dan zal de zorgverzekeraar met de zorgverleners in gesprek gaan en zo nodig verbeterafspraken maken. Lukt het dan nog niet, dan kan het contract worden afgebroken.

Koplopers
Zilveren Kruis verplicht zijn patiënten niet om zich tot een van de ‘koplopers’ te wenden, maar zal er wel extra reclame voor maken. Zorg van alle andere geboortezorgverleners wordt gewoon vergoed. Deelnemende vsv’s zijn: WKZ Geboortezorg op één lijn (Utrecht), Salland (Deventer), AMC/VUmc/EVAA (Amsterdam), Harderwijk, Midden-Kennemerland (Beverwijk) en Rotterdam Zuid.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.