Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ZIN wil één zorgaanbieder voor institutionele Wlz-zorg

Redacteur Zorgvisie
Het verschil tussen verblijf met en zonder behandeling in de Wet langdurige zorg (Wlz) moet verdwijnen. Zorg die nu vanuit andere domeinen komt, moet voor de groep cliënten met institutionele zorg voortaan onder de Wlz worden geschoven. Dat schrijft het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Ouderenzorg

Het Zorginstituut pleit er in een advies aan de Tweede Kamer voor om bij institutionele zorg (in een instelling of met een geclusterd volledig pakket thuis) alle behandeling en aanvullende zorg vanuit de Wlz te laten organiseren. Op dit moment komen bepaalde delen van de zorg, zoals de paramedische zorg en hulpmiddelen, farmaceutische zorg en tandheelkundige zorg vanuit andere domeinen, zoals de Zvw en de Wmo, of moeten cliënten die zelf betalen. Daardoor ontvangen cliënten met een gelijke zorgbehoefte niet altijd dezelfde zorg en ook niet altijd de zorg die ze nodig hebben.

Eén zorgaanbieder verantwoordelijk

Volgens het Zorginstituut wordt de zorg van deze cliënten onvoldoende gebord in de manier waarop de zorg nu is georganiseerd. Het ZIN hoopt het met het advies voor elkaar te krijgen dat cliënten de integrale zorg krijgen waarop ze zijn aangewezen, staat in het rapport te lezen. Dat kan volgens het instituut het best worden geregeld door alle zorg binnen de Wlz aan te bieden, ook omdat de overige zorg ‘ruimer gedefinieerd is’ in de Wlz dan in de Zwv. Als er één zorgorganisatie verantwoordelijk wordt voor alle zorg van een Wlz-cliënt, wordt de zorg volgens het Zin bovendien efficiënter uitgevoerd en is er minder risico op verkeerde of dubbele declaraties.

Gevolgen voor Wlz-zorg

‘Als het advies wordt overgenomen, vervalt het huidige onderscheid in pakket tussen verblijf met behandeling en verblijf zonder behandeling. Zorgaanbieders die nu verblijf zonder behandeling bieden worden dan ook verantwoordelijk voor aanvullende zorgvormen’, schrijft het ZIN. Het gaat om ongeveer 69 duizend cliënten, terwijl er in totaal 287 duizend zijn. Het advies heeft financiële consequenties, maar hoe die moeten worden gedekt is volgens het ZIN aan de politiek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.