Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg-CERT gaat cybersecurity van ziekenhuizen ondersteunen

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Zorg-CERT is vandaag officieel geopend door Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS. De opening heeft plaatsgevonden tijdens de eerste cybersecurity conferentie voor de zorgsector in Den Haag. Z-CERT gaat zorginstellingen ondersteunen op het gebied van cybersecurity.
e-healthweek
Foto: iStock

Uit diverse rapporten blijken dat de websites en computersystemen van zorginstellingen onveilig zijn. Door ransomware, datalekken en het hacken van medische apparatuur of e-health toepassingen kunnen medische patiëntgegevens in verkeerde handen komen. ‘Het bewustzijn van digitale veiligheid in de zorgsector moet omhoog’, aldus Nienke van den Berg, oprichter en directeur van Z-CERT.

Cybersecurity

Wegens de toenemende cyberdreiging, pleit Van den Berg voor meer digitale veiligheid. ‘Het is een sector waar veel vertrouwelijke gegevens worden vastgelegd en uitgewisseld en de veiligheid van patiënten kan afhankelijk zijn van de veiligheid van digitale apparatuur.’ Daarom heeft Zorg-CERT een helpdesk opgericht die ziekenhuizen en ggz-instellingen helpt bij cyberincidenten. Daarnaast helpt de organisatie om de cyberweerbaarheid van zorginstellingen structureel te verbeteren. Bovendien dient het initiatief als platform om kennis en ervaring uit te wisselen.

Helpdesk

Zorg-CERT is een Computer Emergency Respons Team. Zes specialisten werken daarbij nauw samen met het Nationaal Cyber Security Center (NCSC), dat de aangesloten zorginstellingen ondersteunt bij incidenten. Momenteel hebben 36 instellingen zich aangesloten bij dit initiatief.

VWS

Zorg-CERT is opgericht op initiatief van een aantal branches in de zorg en krijgt steun van VWS. De helpdesk heeft van het ministerie een startsubsidie ontvangen. Doelstelling is om de helpdesk uit te breiden en meer zorgpartijen te laten aansluiten. Op termijn is het idee dat aangesloten instellingen een financiële bijdrage leveren aan de desk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.