Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgbalans gaat 450 mensen ontslaan

MAARSSEN - Zorgbalans in Haarlem dreigt 450 werknemers te moeten ontslaan, omdat de organisatie de aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) heeft verloren.

Eerder al maakten de thuiszorgaanbieders Internos uit Ridderkerk en Icare uit Meppel bekend mensen te moeten ontslaan.

Vakbonden bezorgd

De vakbonden zijn bezorgd over de ontslagen. De bonden doen een beroep op gemeenten om de werkgelegenheid in de thuiszorg te handhaven. Ze willen dat winnaars van aanbestedingen personeel van de verliezers overnemen tegen de dezelfde arbeidsvoorwaarden, laat Eric Maas van de FNV weten. Ook bespreken de bonden met werkgeversorganisatie ActiZ of er een Sociaal Plan voor de hele sector nodig is.

Zorgbalans verliest

In Haarlem valt de grootste regionale aanbieder Zorgbalans buiten de boot bij de aanbesteding van de WMO. De gemeente gunt de huishoudelijke verzorging aan zorgaanbieders buiten de regio en enkele kleinere commerciële thuiszorgaanbieders in de regio, omdat die goedkoper zijn.

De offerte van Zorgbalans is duurder omdat de organisatie, die als enige in de regio al jaren met alphahulpen werkt, heeft aangegeven dat maar een beperkt deel van de cliënten geschikt is voor een relatie met een alphahulp. De gemeente Haarlem wil de enkelvoudige huishoudelijke verzorging (HV1) juist helemaal wil invullen met alphahulpen. Volgens Frans Smit, lid raad van bestuur bij Zorgbalans, kan dat helemaal niet. “De gemeente eist dat de zorgaanbieders de alfahulpen controleren en bijsturen. Dan ontstaat er feitelijk een dienstverband en kost een werknemer circa zes euro meer.”

Ramp

Zorgbalans waarschuwt de gemeente Haarlem en andere gemeenten in Zuid-Kennermerland in een brandbrief dat ze op een ramp afstevenen. “De winnende organisaties kunnen onmogelijk de HV1 regelen met alphahulpen. Daarvoor zijn 350.000 uur per jaar nodig. Wij zijn de enige organisatie die nu met alphahulpen werken. Meer dan 70.000 uur kun je niet vinden in deze regio. Onze werknemers overnemen is ook geen optie, want die zijn duurder dan alphahulpen. Dit houdt in dat ongeveer 2000 cliënten op 1 januari zonder zorg zitten.” Zorgbalans gaat de aanbesteding ook via de rechter aanvechten.

Icare te duur

In Zwolle heeft de Evean-groep de aanbesteding verloren. Icare, onderdeel van Evean en traditioneel de thuiszorgaanbieder in Zwolle, was te duur. Zwolle wil net als Haarlem de enkelvoudige huishoudelijke hulp invullen met alfahulpen. Icare gaat 260 werknemers huishoudelijke verzorging ontslaan en stopt met de bemiddeling voor 250 alfahulpen. De gemeente wil dat de winnaars van de aanbesteding, -Vérian, Thuiszorg Service Nederland en Amant uit Amersfoort – de werknemers van Icare overnemen. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.