Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverlener krijgt advies over palliatieve zorg

Redacteur Zorg+Welzijn
Een landelijk aanspreekpunt voor zorgverleners die informatie zoeken over – verbetering van de palliatieve zorg voor de patiënt. Dat is de taak van het nieuwe expertisecentrum palliatieve zorg van het Integraal Kankercenturm Nederland: IKNL.
Zorgverlener krijgt advies over palliatieve zorg

Het expertisecentrum biedt advies op maat, geeft duidelijkheid over richtlijnen en over na- en bijscholing voor palliatieve zorg. IKNL werkt nog aan een landelijk dekkende vraagbaak waar artsen, paramedici, verpleegkundigen en verzorgenden dag en nacht vragen kunnen stellen aan experts over bijvoorbeeld moeilijk behandelbare symptomen, medicijncombinaties en beslissingen rondom het levenseinde.

Bijdrage

Het ministerie van VWS heeft het Integraal Kankercentrum Nederland aangewezen als expertisecentrum. IKNL is het kennis- en kwaliteitsinstituut voor professionals in de oncologische en palliatieve zorg. Het expertisecentrum moet een bijdrage leveren aan de verbetering van de zorg in de palliatieve fase.

De laatste fase van het leven is voor patiënt en zorgverlener een moeilijke periode, aldus het IKNL: “Angst om te lijden, angst voor aftakeling en isolatie drijft patiënten en hun zorgverleners soms tot ingrijpende en onnodige behandelingen met bijbehorende bijwerkingen en risico’s.” IKNL heeft veertig richtlijnen voor de palliatieve zorg ontwikkeld voor ziekte-gerichte behandeling en bestrijden van symptomen. De richtlijnen zijn op zoveel mogelijk bewijs gebaseerde inzichten uit de praktijk en aanbevelingen. De richtlijnen zijn te downloaden via www.pallialine.nl.

Lees meer

Staatssecretaris maakt palliatieve zorg in het buitenland mo…

‘Sluit informatie palliatieve zorg beter aan op doelgroep’

Kennisoverdracht kan palliatieve terminale zorg in ggz verbe…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.