Zorgverzekeraar en chirurgen delen besparingen

De Friesland Zorgverzekeraar heeft een overeenkomst gesloten met alle vrijgevestigde chirurgen in de provincie Friesland waarbij toekomstige besparingen in de zorg worden gedeeld. Het is de eerste keer in Nederland dat een dergelijke 'shared savings' overeenkomst tussen een zorgverzekeraar en een groep medisch specialisten is afgesloten.
Zorgverzekeraar en chirurgen delen besparingen
Foto: FOTO Jan Willem Schouten

‘Een deel van de besparingen zal naar de verzekerden terugvloeien in de vorm van een lagere premie, een deel gaat naar de chirurgen en een deel wordt geïnvesteerd in innovatie’, aldus bestuursvoorzitter Diana Monissen in een toelichting. Zij wil niet aangeven wat de omzet en verwachte besparingen zijn. De afspraken lopen tot 2020.

Delen in de opbrengsten

De zorgverzekeraar en de medisch specialisten hebben afspraken gemaakt over de advisering en betrokkenheid van de chirurgen bij de taakherschikking van complexe en laag complexe chirurgische zorg. Ook adviseren de chirurgen bij de verplaatsing van zorg van de tweede naar de eerste lijn.

7
34

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.