Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Zorgverzekeraar en chirurgen delen besparingen

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De Friesland Zorgverzekeraar heeft een overeenkomst gesloten met alle vrijgevestigde chirurgen in de provincie Friesland waarbij toekomstige besparingen in de zorg worden gedeeld. Het is de eerste keer in Nederland dat een dergelijke 'shared savings' overeenkomst tussen een zorgverzekeraar en een groep medisch specialisten is afgesloten.
Zorgverzekeraar en chirurgen delen besparingen
Foto: FOTO Jan Willem Schouten
Premium

‘Een deel van de besparingen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  7 REACTIES

  1. DFZ/Achmea heeft een marktaandeel van 90% op de relevante markt Friesland. Moeten nu de concurrerende verzekeraars dit beleid van DFZ/Achmea volgen? Wat blijft er nu over van de vermeende concurrentie op deze markt? Hadden de betrokken chirurgen geen andere keus? Hadden zij de concurrerende verzekeraars er niet bij kunnen betrekken? Niet alle verzekerden hebben belang bij niet behandelen en er zijn verzekeraars die hun verzekerden het beste gunnen; de beste zorg voor de beste prijs.
   Incentive van shared savings ligt niet bij de verplicht verzekerden. Gaan de Friese verzekerden nu een premie daling tegemoet zien? Dacht het niet.
   DFZ/Achmea is een beursgenoteerd bedrijf met winst oogmerk. Shared Savings om de aandeelhouders te plezieren? Verstandig?
   Laat dus maar de ACM hier eens naar kijken en de NZa dan ook maar: is de toegang tot zorg wel geborgd op deze manier?
   En kunnen we dan ook maar beter niet overgaan op 1 verzekeraar per provincie als dit allemaal zomaar mag en kan in dit land?
   En zullen we die verzekeraar dan gelijk maar het Ziekenfonds noemen en laten vallen onder bestuursrecht? Dan kunnen ook de opgepotte ziekenfondspremies uit de jaren voor 2006 terug naar de burgers.

  2. Lees alle reacties
  3. Nu heeft de specialist alleen financieel belang bij wel behandelen – een goed gesprek aangaan en er dan in onderling overleg met de patiënt van afzien om te opereren, is nu dus zakelijk gezien flink tegen de wind in fietsen.
   De specialist heeft er nu ook geen enkel belang bij een patiënt in de eerste lijn te houden – en zodra die patiënt bij ons in de 2e lijn is, gaan we (onbedoeld) secundaire kosten genereren, met aanvullend onderzoek en doorverwijzingen.
   En ja, wat in de eerste lijn blijft of naar de 1e of ‘anderhalve’ lijn teruggaat, moet ook goed bekostigd worden, en voorzien van expertise uit de 2e lijn. Dat zullen we dus samen moeten oppakken.

  4. Is een mooie stap van een regionaal werkende verzekeraar met regionaal denkende en werkende zorgverleners. Gezamenlijk zorg binnen de regio vorm geven, inspireert meer dan nadruk op ‘groot, groter grootst’. Dat combineren met onderlinge benchmark is ‘eenvoudig & doeltreffend’ en voorkomt ‘dom concentreren’ zonder bewijs voor beter. Shared saving in meerjarenafspraak maakt geleidelijk verschuiven van budgetten mogelijk.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.