Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Zorgverzekeraar voorzichtig over premiedaling

Redacteur Zorg+Welzijn
Grote zorgverzekeraars scharen zich opvallend snel achter de mening van minister Schippers, die vindt dat winsten moeten worden gestoken in verlaging van de premie. De grootste zorgverzekeraar Achmea wijst erop dat niet verhogen van de premie en investeren in zorginnovatie ook leiden tot “minder geld op de plank”.
Zorgverzekeraar voorzichtig over premiedaling

Niet investeren in zorgvernieuwing zal op lange termijn leiden tot vermindering van de kwaliteit van de zorg, verklaart Achmea-woordvoerder Christine Rompa. Zij reageert op de suggestie dat minister Schippers de uitgaven in de zorg wellicht wil terugbrengen met een verlaging van de premie ten gunste van investeringen in de zorg. ‘Op korte termijn is een premieverlaging aantrekkelijk. Maar wij moeten een goede balans zoeken tussen investering in zorgverbetering en aanpassingen van de premie.’

Premie omlaag

Minister Schippers reageerde in het tv-programma Kassa! op een voorstel van een consument om de winst van de verzekeraars terug te sluizen naar de zorg. Schippers: ‘Ik zou liever willen dat ze de winst niet in de zorg staken, maar dat de premie omlaag gaat.’ Schippers belooft de verzekeraars hierop aan te spreken. ‘Ik vind dat het maatschappelijk gezien absoluut noodzakelijk is dat, als je zulke winsten maakt, we dat terugzien in de premie.’

Pakketmaatregelen

Verschillende grote verzekeraars zeggen na de uitspraak van minister Schippers in het Vara-programma Kassa! dat ze bereid zijn een deel van de winst terug te geven aan consumenten door de premie te verlagen. Maar om dat te bepalen is het nog veel te vroeg, zegt ook Achmea-woordvoerder Rompa. ‘Wij hebben nu nog onvoldoende zicht op de uitgaven. In september op Prinsjesdag weten we wat de bijdrage van het kabinet is, welke maatregelen er worden genomen in het verzekeringspakket. Dan hebben wij ook meer inzicht in de facturen van drie kwartalen en kunnen we de premie voor volgend jaar berekenen.’

Innovaties

De zorgtak van Achmea maakte in 2012 nog 286 miljoen euro winst. Volgens woordvoerder Christine Rompa is de winst beperkt tot 1,5 a 2 procent. Een deel daarvan is besteed aan ‘het niet verhogen van de zorgpremie, terwijl de zorgkosten omhoog zijn gegaan.’ Verder is een deel geïnvesteerd in innovaties in de zorg en is een deel besteed aan de hogere eisen voor reserves die De Nederlandse Bank stelt. Volgens Rompa heeft Achmea met ‘plussen en minnen’ de relatief hoge solvabiliteit van 200 procent in 2011 terug gebracht naar 153 procent in 2012.

Verzekeraar CZ heeft overigens in 2013 wel de premie verlaagd.

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Politici, bestuurders en nu dus ook zorgverzekeraars gaan in hun minachting naar de burger inmiddels zover dat ze denken dat we alles geloven en alles maar doen wat ze zeggen.
  Ik kan niet voorspellen, maar toch durf ik een fikse poging te wagen: de premie gaat NIET omlaag en zal — helemaal in het kader van de voor de gekhouderij van de burger — omhoog gaan of minder stijgen dan aangekondigd of noodzakelijk (met die uitlating kun je met de premie doen wat je wil); als je de premie met 10 euro per maand wil verhogen, kondig je aan dat die eigenlijk met 18 euro moet stijgen.
  In hun 2e villa in Toscane zitten ze zich dan kapot te lachen.
  Droom maar lekker door.

 3. Het is nauwelijks interessant of zorgpremie omlaag gaat. Wel of de kosten voor dit zorgstelsel omlaag gaan en eerlijker verdeeld worden. In 2013 betalen we ±5000 E/burger aan dit veel te dure zorgstelsel. Premie gaat op commando met een paar tientje omlaag en iedereen is weer blij?
  En het totaalbedrag waarmee Schippers de zorgpremie in 2014 omlaag krijgt is lager dan de acquisitiekosten van de zorgverzekeraars die van de ECB “bankje’ moeten spelen en ruim 9 miljard hebben opgepot als solvabiliteitseis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.