Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgfix regelt gratis mantelzorg in Almere

De wijkverpleegkundigen van het snelgroeiende thuiszorgbedrijf Zorgfix uit Almere activeren zelf het sociale netwerk van hun cliënten. Dat doen ze met behulp van Ipads en softwareoplossingen, zonder er enige vergoeding voor te vragen.
Zorgfix regelt gratis mantelzorg in Almere
Foto: ANP XTRA Roos Koole

Bijna alle wijkverpleegkundigen van Zorgfix hebben een Ipad bij zich met de database 'Zorgkringkaart'. Buren, familieleden en vrijwilligers van de Zorgfix-klant hebben zich na een intakegesprek op de 'Zorgkringkaart' kunnen inschrijven. Als de  verpleegkundige bijvoorbeeld ziet dat de vaat niet is gedaan of de tuin overwoekerd raakt, maakt hij of zij een melding op de 'Zorgkringkaart'. Mensen die zich ingeschreven hebben krijgen vervolgens een signaaltje en kunnen aangeven of en wanneer ze langskomen om op te ruimen of de tuin te doen. Dit alles verzorgt Zorgfix zonder dat het vergoedt wordt vanuit gemeenten, verzekeraars of AWBZ.

Maatschappelijk gevoel

'Dit systeem heeft een forse investering van ons gevergd, maar wij brengen er niks voor in rekening', zegt Bart Buijs van Zorgfix. 'We zijn in de vier jaar tijd na oprichting door zorgondernemer Susana Carvalho uitgegroeid tot een thuiszorgaanbieder met bijna vijftig zorgverleners. In die tijd kwamen we vaak schrijnende taferelen tegen achter de voordeur. Met deze aanpak willen we daar wat aan doen. Je kunt dus wel stellen dat het ontstaan is uit een soort maatschappelijk gevoel. Deze week houden wij in Almere een zogenoemde Thuiszorgtour waarin onze eigen medewerkers de burgers informeren over deze werkwijze.'

Duurt lang

Het maakt volgens Buijs niet uit op welke manier gemeenten Almere en Lelystad in 2015 gaat werken in het Wmo-domein. 'Eerlijk gezegd duurt het ons wat lang voordat duidelijk wordt welke Wmo-aanpak nu precies door gemeenten ingezet gaat worden. Daarom zijn we op eigen initiatief al van start gegaan. We houden in ieder geval alle kanalen open voor samenwerking met de gemeenten en met andere veldpartijen. Zo maken we het concept van de Zorgkringkaart beschikbaar voor iedere partij die er mee wil werken.'

Hulpbehoevend

Het enige punt waarop Zorgfix niet kan samenwerken is dat zij de regie enkel voor hun eigen cliënten kunnen voeren. 'En dus niet voor andere mensen in de wijk die er ook baat bij zouden kunnen hebben. Dat vinden we jammer. Daarom hopen we eigenlijk dat veel van de andere aanbieders hier in de regio ook op deze manier gaan werken, zodat alle hulpbehoevenden er van kunnen profiteren.' De Thuiszorgtour staat de 28 september, landelijke Burendag, in de Stedenwijk in Almere.

5 reacties

 • van den oever

  Slimme PR van een klein bedrijf terwijl dergelijke diensten al lang (zonder bijbetaling) door bestaande thuiszorgpartijen worden geleverd. Zorgvisie, doe u huiswerk.

 • GBruins

  @Hans Nobel: Volgens mij wordt er nergens van gratis mantelzorg gesproken, maar van een initiatief vanuit maatschappelijke betrokkenheid waar Zorgfix de kosten voor draagt. Daarnaast is het - in mijn ogen - een toevoeging om het sociale (zorg)netwerk van de patiënt/cliënt extra te betrekken in het zorgtraject. Natuurlijk is het niet het 'gouden ei' maar is het wel een initiatief om (in hun ogen) bij te dragen aan de zorgkwaliteit.

 • Hans Nobel

  Steeds meer zorgeuro's verdwijnen in overhead, controle en beheer: managers, consultants, ICT-bedrijven, toezichthouders en zorgmeters, zonder dat voor die euro's de patiënt/cliënt concrete zorg geboden wordt.

  Zorgfix wil met haar I-padzorg straks ook uit de zorgruif van 90 miljard mee eten. Zo gaat dat op de markt waar zorg tot handel verworden is.

 • Alberts

  Toch lijkt me het ontwikkelen van zo'n app en de tijd die men neemt om via de app te communiceren iets dat wel betaald moet worden Hans Nobel. Maar het is inderdaad wat mager om te spreken van 'regelen van gratis mantelzorg'.

 • Hans Nobel

  Wat een gebakken lucht! Een tekst in je Ipad invoeren dat er een klus te doen is, vervolgens 'enter' indrukken en dan zeggen dat je voor noppes de mantelzorg geregeld hebt.

  Grandioos, hoe simpel de problemen in de zorg zijn op te lossen. Nu nog een applicatie waarbij je op 'enter' drukt en de wijkverpleegkundige van Zorgfix gratis bij de voordeur staat.......

Of registreer u om te kunnen reageren.