Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Inkoopprijzen omlaag door Duitse aanpak’

Nederlandse ziekenhuizen kunnen fors besparen op de inkoop van medische hulpmiddelen wanneer zij het voorbeeld van Duitsland volgen. In ons buurland is de inkoopsamenwerking namelijk veel strakker geregeld. Het resultaat is dat de prijzen van medische hulpmiddelen in Duitsland al jarenlang de laagste zijn in Europa. De prijsverschillen kunnen oplopen tot wel dertig of veertig procent.
‘Inkoopprijzen omlaag door Duitse aanpak’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Om ook voor Nederlandse ziekenhuizen een hoger rendement te behalen, hebben Intrakoop en het Prospitalia, het grootste inkoopsamenwerkingsverband van Duitsland, besloten om samen te werken. 'In Nederland is de inkoopsamenwerking nog beperkt', vertelt Frank Kaptein, bestuurder van Intrakoop. 'De eerste stap is om  inkoopvolume en kennis van een aantal Nederlandse ziekenhuizen op een andere manier te bundelen. Vervolgens kunnen we door de samenwerking met Prospitalia gebruikmaken van hun bewezen succesvolle aanpak in Duitsland en zo voordeel behalen voor de Nederlandse ziekenhuizen.' Intrakoop en Prospitalia zijn inmiddels met diverse ziekenhuizen in gesprek over deelname aan deze nieuwe vorm van samenwerking.

Vijf tot tien procent

Een van de eerste ziekenhuizen die deelneemt aan de internationale samenwerking is het Flevoziekenhuis in Almere. Bestuursvoorzitter Anita Arts legt uit dat het ziekenhuis vanzelfsprekend wil besparen, maar dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. 'Binnen dit samenwerkingsverband lukt dat. We verwachten op korte termijn vijf tot tien procent voordeel te halen binnen het medisch segment. Bij de keuzes blijven onze specialisten leidend, maar zij kunnen vertrouwen op een enorm netwerk en op professionele ondersteuning. Ik hoop dat meer ziekenhuizen zich aansluiten. Hoe meer we de krachten bundelen, hoe groter het resultaat.'

Bedragen

Van de 20,6 miljard euro aan totale uitgaven door Nederlandse ziekenhuizen, is 7,7 miljard euro gerelateerd aan inkoop van exploitatiemiddelen. Jaarlijks gaat 4,1 miljard euro naar medische leveranciers, het merendeel gaat volgens Intrakoop naar internationale leveranciers.

Bundeling van krachten

Op dit moment bestaan in Nederland vooral veel kleinere samenwerkingsverbanden. Volgens Kaptein is het een trend dat inkoop steeds meer op grotere schaal plaatsvindt. Hij wijst daarbij naar de inkoopsamenwerking die Achmea recentelijk aankondigde. 'We zijn met meer dan vijftig ziekenhuizen in gesprek over een internationale samenwerking. Als we straks voor twintig ziekenhuizen kunnen inkopen, dan zou dat een enorme doorbraak zijn.

De samenwerking tussen Intrakoop en Prospitalia moet ervoor zorgen dat kennis en volume van Nederlandse ziekenhuizen wordt gebundeld en aangevuld met kennis en expertise van Duitse ziekenhuizen. Dankzij deze bundeling kunnen ze voor de Nederlandse ziekenhuizen betere afspraken maken met de internationale leveranciers. Kaptein: 'De samenwerking met Prospitalia is voor Intrakoop de eerste stap om namens deelnemende ziekenhuizen op internationaal niveau te onderhandelen. Ondertussen profiteren de leveranciers hier ook van. Zij hoeven immers niet meer met alle ziekenhuizen afzonderlijk te onderhandelen.' Bradley Gould, bestuurder van Prospitalia: 'Door het bundelen van volume hebben leveranciers niet alleen een groter omzetvolume maar ook minder kosten. Daardoor kunnen zij zelfs in de versplinterde Nederlandse markt lagere prijzen hanteren. En onder andere hierdoor realiseren Intrakoop en Prospitalia lagere prijzen en betere inkoopcondities voor Nederlandse ziekenhuizen.'

 

5 reacties

 • paultjeb

  Betere verzorging in Duitsland.
  Voor zover ik heb meegemaakt vind ik de zorg ook beter in duitsland.Ooit moest ik fotoos laten maken van mijn kaak of was het een mri? In ieder geval geen wachttijd en de afbeeldingen werden na 2 dagen persoonlijk
  Thuisbezorgt, niet te geloven.

 • het kan beter

  Een ziekelijke aspect van de Nederlandse ziekenhuizen is dat elk ziekenhuis zijn eigen ICT systemen aanschaft, omdat er ergens een persoonlijke voorkeur is die nergens op gebasseerd is. Miljoenen worden er zo geinvesteerd. Hierdoor kost het uitwisselen van medische gegevens bakken met geld. Allerlei ICT knopen moeten gemaakt worden en vooral onderhouden worden!

 • Nilsvanmourik@gmail.com

  Inkoop vanuit Duitsland is een bewezen manier om kosten te besparen. Het Westfriesgasthuis heeft hier samen met nog twee Nederlandse ziekenhuizen en een Duits ziekenhuis meer dan tien jaar ervaring mee . Ondanks, of misschien juist dankzij, een kleinschalige inkoopsamenwerking realiseren we toch forse besparingen.
  Ik mis in de berichtgeving een mogelijke analyse waarom de inkoopprijzen in Nederland zo veel hoger zijn dan in Duitsland. Zou het iets te maken hebben met het feit dat de markt daar heel anders in elkaar zit? Of met het feit dat leveranciers van medische hulpmiddelen daar veel minder contacten (lees informele macht) in ziekenhuizen hebben? Of zou de oorzaak liggen in het verschil in grootte qua overhead en sales organisatie? Ik kijk uit naar de verdere analyse. Ik vind dit een hele nuttige discussie.

  Nils van Mourik
  manager facilitair bedrijf
  Westfriesgasthuis

 • IKKE

  als Achmea zich er nu al bemoeit kun je erop wachten dat de opgeleverde winst vloeit naar..................

 • Teceer

  en zo zien we hoe de marktwerkingideologie wordt ingehaald door de economische praktijk. de vraag is dan natuurlijk of de kostenvoordelen ook de patiënten bereiken. maar nog belangrijker is, of de inkoopafspraken de beschikbaarheid van medicijnen en behandelingen niet beperkt. zoals de collectieve inkoop van zorg in ziekenhuizen en instellingen door verzekeraars de vrije keuze van patiënt bedreigt.

Of registreer u om te kunnen reageren.