Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

GezondVeluwe herstelt balans tussen zorgaanbieders en verzekeraars

Tot nu toe heeft nog geen enkele verzekeraar het GezondVeluwe-keurmerk gekregen. Dat is het keurmerk van zorgalliantie GezondVeluwe, die bestaat uit ziekenhuis St Jansdal, Zorggoep Noordwest-Veluwe en huisartsencoöperatie Medicamus. Eén van de voorwaarden om het keurmerk te krijgen is dat een verzekeraar de genoemde Veluwse instellingen contracteert voor 2016. Arend Jan Poelarends is directeur financiën bij Ziekenhuis St Jansdal en één van de initiatiefnemers van het keurmerk: ‘Wij komen op voor het belang van regionale zorg. Het gaat er om dat we de balans met verzekeraars weer herstellen.’
GezondVeluwe herstelt balans tussen zorgaanbieders en verzekeraars

'Het idee achter GezondVeluwe is niet zozeer dat we de rollen omdraaien tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders', zegt Poelarends. 'Wij willen de rollen juist weer een beetje gelijkwaardig krijgen. Traditioneel is het bij zorginkoop zo dat verzekeraars eisen stellen en dat zorgaanbieders hieraan moeten voldoen om ingekocht te worden. Wij willen ook wat te vragen hebben, namelijk dat verzekeraars zich inspannen om goede zorg te regelen voor de inwoners van deze regio, Noordwest-Veluwe en Oost-Flevoland. GezondVeluwe moet dan ook een initiatief van en voor burgers worden en niet van 'slechts' regionale zorgaanbieders. De criteria voor het keurmerk hebben we dan ook opgesteld op basis van regioanalyses en gesprekken met inwoners. Een criterium is bijvoorbeeld dat ze voor ouderen die aangeven graag in een verzorgingshuis of verpleeghuis in hun eigen voorkeursomgeving te willen blijven wonen, daar daadwerkelijk zorg inkopen.'

Vrije markt

Het initiatief heeft dan ook wat weg van zorgcoöperaties voor een specifieke regio zoals VitaalVechtdal. 'We lijken wel wat op VitaalVechtdal ja, in de zin dat wij ook uit willen komen op een soort populatiegerichte bekostiging. Wij streven naar duurzame gezondheidswinst voor de regio. Maar wat wij niet willen is dat we gaan vertellen welke polis onze burgers moeten afsluiten. We hebben veel gepraat met bewoners voorafgaand aan de lancering van dit concept en een van de punten die sterk naar voren kwam was juist die vrije keuze. Mensen willen zelf een verzekeraar kiezen, dat is ook marktwerking natuurlijk. Ons idee is dat we een win-winsituatie creëren met het keurmerk waarbij verzekeraars kunnen laten zien dat ze hier in de regio extra hun best doen en dat mensen aan de andere kant polissen met het keurmerk GezondVeluwe gaan afsluiten.'

Onwennige verzekeraars

Bij aanvang van het initiatief is gecommuniceerd dat vorige week de eerste keurmerken zouden worden uitgedeeld.  Maar dat is nog niet helemaal rond. Poelarends: 'We merken dat het even wennen is voor verzekeraars. Normaal gaat het contact alleen via hun afdeling zorginkoop maar nu spreken we hen als het ware ook aan op hun commerciële afdeling. Ze zijn hier niet allemaal even positief over en sommige verzekeraars leggen de keurmerkcriteria naast zich neer. Zo is het al wel duidelijk dat de Basis Budget polis van Zilveren Kruis, de Avéro Achmea Zorg Plan Selectief polis en de ZEKUR polis, onderdeel van coöperatie VGZ, het GezondVeluwe-keurmerk niet krijgen. Dat zijn dan ook budgetpolissen. We verwachten uiteraard wel nog inkoopcontracten met de reguliere zorgverzekeringen.'

Op 7 december 2015 maakt de zorgalliantie opnieuw de balans op en informeert zij de zorgverzekeraars en de inwoners over de stand van zaken. Naar verwachting zijn er dan één of enkele keurmerken verstrekt.

3 reacties

 • anhjansen2

  Populatiebekostiging met een open einde regeling is geen populatie bekostiging. Geen enkele verzekeraar zal dan ook ingaan op het initiatief van GezondVeluwe. Binnen het NL model zorgstelsel 2006 mag het toegestane budget niet worden overschreden en mag een 'markt' niet worden afgesloten van nieuwe toetreders. Nieuwe toetreders moeten in staat worden gesteld om de verplicht verzekerden van zorg te kunnen voorzien. Innovatie mag niet worden verhinderd. Betere zorg voor minder geld. Daar is bij GezondVeluwe geen sprake van.
  Terecht dat verzekeraars dit initiatief negeren.
  Laat de NZa en de ACM zich nu ook maar eens roeren.

 • Herman Weggen

  Prima initiatief. Ik denk dat heel veel patiënten een advies van een betrouwbare zorgaanbieder zullen opvolgen. Er is veel wantrouwen naar verzekeraars omdat nooit duidelijk is of zij gaan voor kwaliteit of prijs.

 • sebastiaan@seniorenzorgplan.nl

  Interessant experiment! En als de zorgverzekeraars niet willen meewerken (om hun macht een beetje te delen met hun cliënten en zorgaanbieders, blijft er niets anders over om zelf een verzekeraar te starten. Maar de toetreding tot de markt van zorgverzekeraars is natuurlijk zeer moeilijk en vraagt hoge investeringen in tijd en geld.

Of registreer u om te kunnen reageren.