Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Overleg Van Rijn en ActiZ over cliëntenstops faalt

Spoedoverleg met staatssecretaris Martin van Rijn van VWS over het geldtekort in de wijkverpleging is wat brancheorganisatie ActiZ betreft mislukt. Steeds meer thuiszorgaanbieders kondigen een cliëntenstop af.
Overleg Van Rijn en ActiZ over cliëntenstops faalt
Foto: iStock

ActiZ was uitgenodigd door staatssecretaris Martin van Rijn van VWS nadat de organisatie vorige week bekend had gemaakt dat zorgverzekeraars thuiszorgaanbieders 'krankzinnige tariefkortingen' opleggen bij de zorginkoop. Het overleg deze week is in de perceptie van ActiZ teleurstellend verlopen. De brancheorganisatie wil dat er nu actie wordt ondernomen, omdat thuiszorgaanbieders het water aan de lippen staat. Maar Van Rijn wil geen extra geld beschikbaar stellen op basis van voorlopige cijfers. Hij wil wachten tot de definitieve omzet 2015 bekend is. Dat is op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2016 het geval. Ook wil Van Rijn dat er eerst overleg komt tussen VWS, ActiZ en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Meer cliëntenstops wijkverpleging

'Zo lang kunnen thuiszorgorganisatie niet wachten', zegt ActiZ-woordvoerder Bernadette Naber. 'De nood is nu hoog. We willen cliënten niet in de kou laten staan.' Toch zijn het de cliënten die de dupe dreigen te worden. Na Fundis in Gouda zijn er volgens ActiZ steeds meer thuiszorgorganisaties die uit geldgebrek een cliëntenstop gaan afkondigen. Een van die organisaties is Zuidzorg in Noord-Brabant. 'Zij hebben ook een open brief aan de Vaste Kamercommissie van VWS gestuurd.'

Budget wijkverpleging ontoereikend

Zorgverzekeraars en zorgaanbieders zijn het erover eens dat de overheid onvoldoende budget ter beschikking heeft gesteld voor de wijkverpleging. Volgens een raming van ActiZ bedraagt het tekort over 2015 circa 240 miljoen euro. Maar zo lang de overheid niet met extra geld over de brug komt, zetten verzekeraars thuiszorgaanbieders het mes op de keel. Ze contracteren wel bij als er meer zorg nodig is, maar thuiszorgaanbieders moeten 5 procent van de extra geleverde zorg uit eigen zak betalen. 'Maar dat geld hebben thuiszorgaanbieders helemaal niet. Vorig jaar hebben ze ook al 84 miljoen euro niet betaald gekregen. Het houdt een keer op', zegt Naber.

Tariefkorting zorginkoop

Ook de onderhandelingen voor de zorginkoop 2016 gaan de verzekeraars met gestrekt been in. Ze leggen thuiszorgaanbieders tariefkortingen op van 15 procent.

Innoveren tijdens de transformatie langdurende zorg

De decentralisatie van de zorg is een botsing van culturen. Gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars proberen vanuit hun eigen wereld tot nieuwe oplossingen te komen voor de zorg en ondersteuning van mensen thuis. De bezuinigingen zetten onderhandelingen op scherp. Hoe ontstaan succesvolle innovaties bij deze transformatie? Laat u inspireren op het Zorgvisie-congres op 1 december door onder meer Jan Rotmans, Doekle Terpstra, Tim Robbe en Ard Leferink.

4 reacties

 • ekindt

  @Pvan Zanten.
  Het PGB kent namelijk geen budgetplafond. Het is een wettelijk recht voor iedereen mits wordt voldaan aan drie voorwaarden.Gemeenten moeten dit toestaan en uitbetalen, ongeacht hun beschikbare middelen.
  Het is zeker geen goedkoop reclame maken. Home Instead heeft in de afgelopen 4 jaren feitelijk bewezen kwaliteit te kunnen leveren, gezien de vele positieve reacties van haar klanten.
  Met efficiënte bedrijfsvoering valt nog veel kostenbesparing te realiseren binnen de zorg in Nederland.

 • Tim Schwencke

  Naar mijn idee gaat het er om dat men zich ervan bewust is dat de overheid dit niet kan en wil betalen. De markt is zich aan het ontwikkelen en men kan tegen aantrekkelijke tarieven services inkopen die stukken meer op maat zijn gesneden dan binnen de reguliere thuiszorg. Het heft in eigen handen nemen..dat is toverwoord hier.

 • P. van Zanten

  @ekindt: waar blijkt uit dat het PGB-budget wel voldoende is en/of dat Home Instead Thuisservice dezelfde kwaliteit kan leveren tegen lagere kosten? Of blijft het bij goedkoop reclame maken?

 • ekindt

  Het was toch voorspelbaar dat Actiz en de staatssecretaris hier niet uit zouden komen. De traditionele thuiszorgaanbieders zijn niet in staat om hun organisaties aan te passen en efficiënter en daarmee ook goedkoper diensten te leveren. De staatssecretaris heeft een heldere opdracht; bezuinigen omdat het geld er gewoonweg niet is.
  Ik adviseer mensen die geen lijdend voorwerp willen zijn, maar zelf de leiding willen nemen over hun behoefte aan thuiszorg over te stappen op een PGB en hun thuiszorg in te kopen bij thuiszorgaanbieders aanbieders die wel altijd zorg op maat kunnen leveren zoals Home Instead Thuisservice

Of registreer u om te kunnen reageren.