Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Zorgpremie stijgt harder dan VWS verwacht’

De zorgpremie voor de basisverzekering zal volgend jaar niet met 7 maar met circa 10 euro per maand stijgen. ‘De zorgkosten zullen weer sneller gaan stijgen’, verwacht hoogleraar Wim Groot.
‘Zorgpremie stijgt harder dan VWS verwacht’

Vorige week lekte uit dat het ministerie van VWS ervan uitgaat dat de zorgpremie volgend jaar met 7 euro per maand stijgt.  Gezondheidseconoom Wim Groot denkt dat de inschatting van VWS te optimistisch is. de afgelopen jaren was VWS volgens Groot juist te conservatief met de inschatting van de zorgpremie. Dan bleek dat zorgverzekeraars de premie minder lieten stijgen dan VWS had verwacht. Maar nu is het ministerie in zijn ogen te optimistisch. 'VWS houdt niet voldoende rekening met de strengere Europese eisen voor solvabiliteit, de toenemende risico's die zorgverzekeraars lopen bij de wijkverpleging en de stijging van de salarissen in de zorg. Na jaren van afvlakkende groei zullen de zorgkosten weer sneller gaan stijgen.'

Solvency II eist meer solvabiliteit

Vanaf 1 januari 2016 moeten zorgverzekeraars voldoen aan Solvency II, het Europese toezichtregime op verzekeraars. De zorgverzekeraars moeten hierdoor voldoen aan strengere solvabiliteitseisen. De vereiste gezamenlijke solvabiliteit zal stijgen van 4,3 naar 7,4 miljard euro, heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) berekend. ZN vindt de nieuwe eisen onnodig streng, maar verzekeraars zullen er wel aan moeten voldoen. Zorgverzekeraars hebben in de loop der jaren al voldoende solvabiliteit opgebouwd, maar het houdt volgens Groot niet over. 'De strenge Solvency-II-eisen laten geen ruimte open om de stijging van de zorgpremie te beperken', zegt Groot.

Meer risico's wijkverpleging

Daarnaast hebben zorgverzekeraars te maken met steeds grotere financiële risico's bij de transitie van de langdurende zorg. Achmea-topman Willem van Duin becijferde onlangs dat de overheveling van de wijkverpleging naar de Zorgverzekeringswet zal leiden tot een afname van de solvabiliteit van tussen de 10 en 15 procentpunt. Met de overheveling is voor de grootste zorgverzekeraar van Nederland een bedrag van één miljard euro gemoeid. Volgens Groot ontkomen zorgverzekeraars er niet aan om hun eigen vermogens op te krikken. De Nederlandsche Bank eist dat die minimaal 150 procent is.

Lonen stijgen

Groot wijst er bovendien op dat de zorgkosten weer sneller gaan groeien door de stijging van de salarissen, zoals is afgesproken bij de onlangs afgesloten cao's. Alle effecten bij elkaar genomen verwacht Groot dat de zorgpremie niet met 7 maar met circa 10 euro per maand gaat stijgen. 'Vorig jaar konden zorgverzekeraars nog een deel van hun winsten teruggeven aan verzekerden. Maar die winsten kwamen voort uit goede beleggingsresultaten. Dat zal dit jaar niet zo zijn. Zorgverzekeraars hebben dus geen ruimte om de premie te verlagen.'

4 reacties

 • vleming

  mis ik wat? las ik niet laatst dat bijv. Achmea 272 euro netto winst had gemaakt in 2014 .......

 • AACM Maes

  Opmerkelijk: in de beide links in dit artikel over Solvency II, meldt eerst ZN in 2014 dan al aan de eis van 2016 te kunnen voldoen. Zonder premieverhoging. En melden beide ministers (VWS/Financiën) in juli 2015 dat stijging van de vereiste solvabiliteit geheel kan worden opgevangen met de reeds aanwezige middelen.

 • rjmoeke

  Einde AV

 • GKMitrasing

  Wat een smoesjes...

Of registreer u om te kunnen reageren.