Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Radboudumc volgt COPD-patiënten met slimme pleister

Het Radboudumc en Philips gaan COPD-patiënten uitrusten met een nieuwe digitale oplossing die onder meer gebruikmaakt van slimme pleisters om patiënten continu te monitoren. Patiënten en hun artsen hebben daardoor altijd en overal inzicht in de gezondheidstoestand.
Jeroen Tas en Lucien Engelen
Jeroen Tas en Lucien Engelen

De twee organisaties presenteerden gisteren een eerste prototype op Dreamforce 2014 in San Francisco, de jaarlijkse conferentie van Salesforce.com, wereldwijd de grootste leverancier van CRM-oplossingen en partner van Philips bij de ontwikkeling van een grootschalig digitaal zorgplatform.

Slimme pleister

In de nieuwe situatie krijgen patiënten met chronische obstructieve longziekten (COPD) bij vertrek uit het ziekenhuis een zorgpatch, ook wel slimme pleister genoemd. Hiermee worden dag en nacht gegevens verzameld over de mate van fysieke activiteit, het ademhalingsritme, het hartritme en variaties in de hartslag. De gegevens worden via de cloud naar het nieuwe HealthSuite gezondheidsplatform van Philips gezonden waar ze worden gedeeld met de zorgverleners van een patiënt, zoals de fysiotherapeut, huisarts en specialist. De patiënt zelf krijgt via een app inzicht in zijn gezondheid. Het systeem maakt het ook mogelijk voor de patiënt om via de app contact te hebben met zijn zorgverleners en in de toekomst met andere patiënten. Daarnaast worden alle gegevens getoond in Epic, het epd van het Radboudumc. Jeroen Tas, CEO Philips Healthcare Informatics, Solutions and Services: 'Wij laten hiermee zien dat een combinatie van zowel klinische als persoonlijke gezondheidsgegevens een krachtige oplossing vormt om chronisch zieken beter te kunnen begeleiden in het hele zorgtraject, van preventie en gezond leven tot diagnose, behandeling, herstel en thuiszorg.'

 

HealthSuite

Het systeem maakt gegevens die bij patiënten thuis worden geregistreerd beschikbaar voor de patiënt en zijn zorgverleners via het Philips HealthSuite gezondheidsplatform. Daarvoor worden twee klinische apps gebruikt die momenteel beschikbaar zijn op dit cloud-platform: eCareCompanion en eCareCoordinator. Wanneer het platform gevuld is met data van patiënten, ontstaat de mogelijkheid om de gezondheidstoestand van patiënten te vergelijken met duizenden andere patiënten met eenzelfde soort aandoening en eenzelfde soort ziekteverloop.

Samenwerking Radboudumc en Philips

Met de introductie van dit systeem is direct de eerste stap gezet in een nieuw samenwerkingsverband tussen Philips en het Radboudumc voor de toepassing van mobiele, digitale en cloud-technologieën. De partijen willen samen de behandelresultaten, zorgcoördinatie en zelfredzaamheid van patiënten gedurende hun hele zorgtraject te verbeteren. 'Samen met Philips verkennen en ontwikkelen we hulpmiddelen waarmee patiënten actief kunnen bijdragen aan hun zorg, zoals Hereismydata. Dat is een online platform waarmee patiënten gegevens kunnen verzamelen uit het epd en draagbare consumententechnologie. Die data kunnen ze straks niet alleen gaan delen met professionals, maar ook met hun familie en mantelzorgers', aldus Lucien Engelen, directeur van het REshape Innovation Center van het Radboudumc. 'Door onze samenwerking met Philips en Salesforce.com ontstaat de schaal die nodig is voor een duurzame zorgbenadering met een internationale dimensie.'

COPD

COPD is een ernstige chronische longziekte die de kwaliteit van leven van patiënten sterk beïnvloedt. In Nederland hebben ruim 320.000 mensen COPD. Daarnaast zijn er ongeveer 300.000 mensen met een zeer hoog risico op deze ernstige longziekte, zonder dat zij dit zelf weten. COPD-zorg is lastig en vaak kostbaar, doordat veel patiënten door de progressieve aard van COPD uiteindelijk complexe behandelingen nodig hebben en regelmatig in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Een goede begeleiding van patiënten kan de kans op ziekenhuisopnamen verkleinen en hun kwaliteit van leven verbeteren. Tegelijkertijd zijn steeds meer consumenten op zoek naar manieren om zelf actief aan hun gezondheid te werken en gezonder en beter te leven.

Foto

  • Radboudumc volgt COPD-patiënten met slimme pleister
  • Radboudumc volgt COPD-patiënten met slimme pleister
  • Radboudumc volgt COPD-patiënten met slimme pleister
  • Radboudumc volgt COPD-patiënten met slimme pleister

2 reacties

  • rene.stenvert

    Waarschijnlijk niet opgenomen: wat is het businessmodel?

  • A.w. Lenderink

    Hopelijk ook opgenomen : wanneer welk medicament gebruikt voor bv bestrijding van benauwdheid ??

Of registreer u om te kunnen reageren.