Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

UMCG en Erasmus MC stoppen met epd van Siemens

UMC Groningen en Erasmus MC stoppen de implementatie van Soarian, het epd van Siemens. De overname van Siemens door Cerner speelt een rol bij het besluit.
UMC Groningen en Erasmus MC doen afstand van Siemens
Foto: RGBstock

De ziekenhuizen kozen medio 2013 voor de Siemens-suite inclusief het epd Soarian. In 2015 zou de implementatie van het epd starten en het UMCG zou in 2017 met het nieuwe systeem gaan werken. Het Erasmus een jaar later, in 2018. De overname door het Amerikaanse Cerner heeft echter tot onzekerheden geleid over de ontwikkeling van Soarian op de lange termijn. Bovendien bleek de afgelopen tijd verschillende keren dat bepaalde onderdelen van het systeem niet op tijd geleverd werden. Om verkeerde investeringen te voorkomen, is besloten de implementatie vroegtijdig te beëindigen. De raden van bestuur geven aan dat de overname door Cerner tijdens de keuze voor het epd nog niet bekend was.

Kosten en juridische afwikkeling

De totale waarde van het contract met Siemens ligt rond de 50 miljoen euro. De ziekenhuizen hebben tot nu toe al ruim 10 miljoen euro in het project gestopt. Geen weggegooid geld, vinden de woordvoerders van beide ziekenhuizen omdat zij er hardware en opgeleide mensen voor terug hebben gekregen.

Over de beëindiging van het contract wordt momenteel overleg gevoerd tussen de ziekenhuizen en Siemens, vertelt Marjolein Bogaard, woordvoerder UMCG. 'Het is natuurlijk teleurstellend voor beide partijen dat het contract stopt. We proberen daar nu samen zo goed mogelijk uit te komen.' UMC Groningen blijft wel met Siemens samenwerken op het gebied van medische beeldvorming. 'Dat staat helemaal los van dit contract. Net als de komst van het Siemens-kantoor op onze campus.'

Toekomst

Beide ziekenhuizen beraden zich nu op de toekomst. Zij gaan eerst evalueren en komen dan met een nieuw plan. 'De wens voor een nieuw epd blijft onverminderd bestaan en daar zullen we een nieuw Europees aanbestedingstraject voor moeten doorlopen', vertelt Bogaard. Het is nog niet duidelijk of de ziekenhuizen in de toekomst opnieuw samen optrekken bij de keuze en implementatie van een epd.

Reactie Siemens

Wat de keuze van de umc's voor Siemens Healthcare Nederland betekent, of welke juridische stappen zij eventueel gaan nemen, kan woordvoerder Cees den Bakker van Siemens niet zeggen. Siemens geeft geen inhoudelijk commentaar over de zaak.

Tegenvallende verwachtingen

Het is niet de eerste keer dat ziekenhuizen stoppen met een epd omdat de implementatie op losse schroeven staat. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis, TweeSteden Ziekenhuis, Bernhoven en het Atrium MC kozen rond 2008 voor het Portugese Alert. In 2011 liep de samenwerking spaak wegens vertraging en meningsverschillen over aanpak en implementatie. Sindsdien worden er talloze rechtszaken gevoerd. Onlangs sprak het Gerechtshof uit dat het Jeroen Bosch de samenwerking met Alert eenzijdig mocht opzeggen.

Epd's in umc's

In Nederland zijn acht universitaire ziekenhuizen. AMC, VUmc en Radboudumc hebben gekozen voor Epic. Het Leids UMC en UMC Utrecht werken met ChipSoft. Tot slot werkt Maastricht UMC+ als enige umc met SAP en i.s.h.med van Siemens. Het ligt voor de hand dat de universitaire ziekenhuizen kiezen voor de systemen van ChipSoft of Epic. Voorlopig blijven Erasmus MC en UMC Groningen hun oude systemen gebruiken.

Bekijk ook het epd/zis overzicht van alle ziekenhuizen in Nederland

3 reacties

 • shaker

  Wat zeggen al die certificeringen? Je kunt betonnen zwemvesten gaan produceren en daarvoor een ISO-certificaat binnenslepen. Het is echter de vraag hoeveel levens zo'n betonnen zwemvest zal gaan redden.

 • Michel11

  Opvallend is de snelheid waarmee een groot Nederlands Medisch Centrum (nog meer meningen dan een regulier ziekenhuis) is staat blijkt te zijn om met een goed EPD van papier naar niveau 7 te springen.
  Kunnen we dit vanuit VWS tot norm verheffen?
  In het belang van de patiënt...

 • maartenderuiter

  Inhoudelijk kan ik er niets over zeggen maar het bericht sluit op zijn minst bijzonder aan bij het bericht dat Radboudbout HIMMS epd niveau 7 bereikt heeft en dat er in Europa slechts 2 andere huizen die dat niveau ook bereikt hebben (waarbij de leveranciers opvallen): Marina Salud (Cerner) en Hamburg-Eppendorf (Soarian).

Of registreer u om te kunnen reageren.