Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Incluzio richt zich op huisartsenposten en verpleegteams

De drie belangrijkste prioriteiten van Incluzio voor 2014 zijn het openen van gezondheidscentra, het oprichten van verpleegkundige wijkteams en het opzetten van sociale werkplaatsen. Dat zegt directeur Peter de Visser van de nieuwe zorgdivisie Incluzio. Deze doelen maken onderdeel uit van de veel bredere strategie van Facilicom om uiteindelijk een compleet aanbod van zorg, welzijn en participatie te hebben voor wijkbewoners, gemeenten en zorgverzekeraars.
Incluzio richt zich op huisartsenposten en verpleegteams

De ambitie van Incluzio is groot. Het bedrijf wil vanuit lokale wijkbedrijven een geïntegreerd aanbod van zorg, welzijn en dienstverlening bieden. Om dit te bereiken gaat Incluzio participeren in gezondheidscentra, maar ook teams van verzorgenden en verpleegkundigen oprichten en sociale werkplaatsen van gemeenten overnemen. Dat laatste samen met uitvoeringsorganisatie Radar. 'Wij zoeken verbinding met alles wat er gebeurt binnen de decentralisaties van zorg en participatie. Het idee hierachter is dat we bepaalde activiteiten aan elkaar koppelen en daardoor betere en effectievere oplossingen kunnen leveren.' Als voorbeeld hiervan noemt De Visser de overname van een sociale werkvoorziening van een gemeente. 'Daar maken wij een sociale onderneming van. En dat koppelen we dan bijvoorbeeld aan Wmo-taken. Zodat mensen van de sociale werkvoorziening aan de slag kunnen met het ondersteunen van mantelzorg. Of dat we eenzame mensen uit een isolement halen door ze te koppelen aan zo'n sociale werkvoorziening.'

Schone lei

De Visser denkt een streep voor te hebben op bestaande zorgaanbieders omdat Incluzio vanaf een schone lei begint. 'Wij zijn niet een VVT-organisatie die zich helemaal naar het bekostigingssysteem van het zorgkantoor heeft gevormd. Wij beginnen nieuw en zijn daarom flexibel. Stel dat persoonlijke verzorging in de toekomst weer van de verzekeraars naar de gemeenten gaat. Dan kunnen wij ons daar vrij eenvoudig naar voegen, terwijl dat voor traditionele bedrijven veel lastiger is. In de huidige onzekere politieke tijd is die flexibiliteit erg belangrijk. Wij blijven flexibel door lokaal te organiseren met zoveel mogelijk autonomie voor de professional. We bouwen nieuwe, zelfstandige ondernemingen. Het is bij wijze van spreken niet de bedoeling dat we met een kruidenierszaak beginnen en dan uiteindelijk Albert Heijn willen worden.'

Concurrentie

Bestaande zorgorganisaties hoeven volgens De Visser niet direct de concurrentie met Incluzio te vrezen. 'Het is niet zo dat wij met lagere tarieven deze hele markt willen domineren. Dat beeld bestaat onterecht soms wel eens over onze propositie. Maar zo'n strategie zou voor ons op langere termijn geen voordeel opleveren. Wij zijn ervan overtuigd dat door een integrale aanpak hogere kwaliteit geleverd kan worden. Op die manier voorkom je platte prijsconcurrentie en uitholling van taken. Wij willen daarbij juist samenwerken met bestaande aanbieders en tot gezamenlijke proposities komen. Wij hebben hiervoor de investeringsmogelijkheden en ook daarom zijn we in deze tijden van moeizame financiering een interessante partij.'

Nieuwe markt

Tenslotte reageert De Visser op de vraag in hoeverre Incluzio anders op de markt van de transitie acteert dan de andere grote facilitaire bedrijven. 'Ik kan de strategie van de andere facilitaire aanbieders niet helemaal overzien. Maar wij zijn vernieuwender. Wij denken dat er nu behoefte is aan nieuwe uitvoeringsorganisaties die vanuit een integrale blik aan de slag gaan in de wijk. Die organisaties bouwen wij graag samen met bestaande aanbieders. Niet als adviseur of door systemen in te brengen maar door samen op een maatschappelijk verantwoorde manier te ondernemen. Andere facilitaire bedrijven zitten meer aan de kant van het advies aan bestaande partijen terwijl wij meer zijn van het zelf opzetten van bedrijven.'

Eén reactie

  • j

    Ik lees niet dat hierbij de klant centraal moet staan met eigen regie in hand.ik lees hier betuttel en bemoeizorg!

Of registreer u om te kunnen reageren.