Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Wachten in de file voor de SEH

De concentratie van spoedzorg kan de Spoedeisende Hulpposten (SEH’s) op ziekenhuizen verstoppen. Patiënten kunnen niet terecht op de SEH, omdat er te weinig ambulances zijn om de patiënten die al op de SEH zijn te verplaatsen naar andere ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwt Crispijn van den Brand, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA).
Wachten in de file voor de SEH
Foto: Credit: NVSHA

Ambulances die voor de ingang van de SEH in de rij staan te wachten als taxi's bij het station. De ambulances kunnen hun patiënten niet kwijt op de SEH, omdat alle plaatsen al bezet zijn. De patiënten die al op de SEH zijn, kunnen niet weg omdat er niet voldoende plek is andere ziekenhuizen of omdat er onvoldoende ambulances beschikbaar zijn om patiënten te verplaatsen. Dit schrikbeeld is realiteit in sommige ziekenhuizen in bijvoorbeeld Amerika en Engeland. 'Daar wachten patiënten soms drie á vier uur voordat ze op de SEH terecht kunnen. Ik sprak laatst iemand uit Taiwan die zei dat patiënten soms wel drie tot vier dagen op de SEH verbleven', vertelt NVSHA-voorzitter Crispijn van den Brand. In de rij van ambulances vindt triage plaats om de patiënten die er het ergst aan toe zijn met voorrang te behandelen.

Verstopte SEH in Nederland

In Nederland komt verstopping van SEH's nu ook al voor, zij het sporadisch, stelt Van den Brand. Het gebeurt soms dat de grote SEH's in de grote steden de drukte nauwelijks aankunnen. Van den Brand maakt het soms zelf mee in MC Haaglanden, met 50.000 patiënten per jaar een van de grootste SEH's in Nederland. 'Doordat 112-meldingen vanzelfsprekend prioriteit hebben, moeten patiënten soms een paar uur wachten voordat er een ambulance beschikbaar is om patiënten naar andere ziekenhuizen te verplaatsen. Als er veel overplaatsingen nodig zijn, kan de SEH hierdoor verstoppen.'

Concentratie spoedzorg

De door verzekeraars beoogde concentratie van de spoedzorg kan het probleem vergroten. Als er minder SEH's overblijven, zullen de SEH's die open blijven meer patiënten krijgen. Het aantal patiënten dat vervolgbehandelingen in andere ziekenhuizen moet krijgen zal toenemen. Daarmee zal er meer transport van patiënten tussen ziekenhuizen zijn, wat kan leiden tot stagnatie op de SEH. 'Als de mensen bij de uitgang er niet uit kunnen, moeten ze bij de ingang wachten voordat ze naar binnen kunnen.'

Spoedzorgcongres

De problematiek van verstopte SEH's is een van de onderwerpen op Eusem 2014, met 2200 deelnemers het grootste spoedzorgcongres in Europa. Het congres 'Connecting for Excellence' vindt plaats van 28 september tot en met 1 oktober in de Westergasfabriek in Amsterdam. De NVSHA is gastheer.

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden. Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.