Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Jan Rotmans: 'Gemeente moet zorg menselijker maken'

Wil de transformatie van de langdurige zorg slagen, dan moeten gemeenten leren de mens centraal te stellen en niet de zorgorganisaties. Dat stelt Jan Rotmans, professor transitiekunde en keynote-speaker op het Zorgvisie-congres Bestuurlijke Transitie. ‘Voor gemeenten wordt 2016 het jaar van de waarheid.’
Professor Jan Rotmans is keynote-speaker op het Zorgvisie Congres bestuurlijke Transitie op 1 december.
Professor Jan Rotmans is keynote-speaker op het Zorgvisie Congres bestuurlijke Transitie op 1 december.

De overheveling van taken, bevoegdheden en financiën van Den Haag naar gemeenten ziet Rotmans op zichzelf als een goede ontwikkeling, omdat de verantwoordelijkheden op die manier zo dicht mogelijk bij de mensen worden belegd. Maar door de overheveling van taken te combineren met een grote bezuiningsoperatie dreigt er van de benodigde cultuuromslag niets terecht te komen.

Gemeenten organiseren zich suf

Volgens Rotmans moet de zorg anders worden georganiseerd, zodat de zorg menselijker wordt en er meer kwaliteit voor minder geld wordt geleverd. Maar hij ziet in de praktijk het tegenovergestelde gebeuren. 'Gemeenten zijn zich suf aan het organiseren, richten transitieteams op, stellen transitiemanagers aan of huren die in, werken met transitiearrangementen en transitiespoorboekjes. Ze focussen volledig op controle, beheersing en bureaucratie. De echte opgave voor gemeenten voor de transformatie moet nog beginnen in 2016.'

Putten halveert uitgaven Jeudgzorg

Als voorbeeld van een radicale veranderaar noemt Rotmans Buurtzorg Nederland. Oprichter Jos de Blok publiceerde zelf vorige week het boek 'Het alternatief voor de zorg' en pleitte bij de presentatie voor een terugkeer naar de menselijke maat in de zorg. Op het Zorgvisie Congres Bestuurlijke Transitie komt Ard Leferink uit de doeken doen hoe Buurtzorg Jong de jeugdzorg in de gemeente Putten op totaal nieuwe leest heeft gestoeld. Wethouder Ard Kleijer heeft in de Veluwse gemeente gebroken met alle reguliere jeugdzorginstellingen. Buurtzorg Jong doet de jeugdzorg voor de helft van de kosten en een grotere tevredenheid van patiënten.

Innoveren tijdens de transformatie langdurende zorg

De decentralisatie van de zorg is een botsing van culturen. Gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars proberen vanuit hun eigen wereld tot nieuwe oplossingen te komen voor de zorg en ondersteuning van mensen thuis. De bezuinigingen zetten onderhandelingen op scherp. Hoe ontstaan succesvolle innovaties bij deze transformatie? Laat u inspireren op het Zorgvisie-congres op 1 december door onder meer Jan Rotmans, Anne-Mei The, Doekle Terpstra, Tim Robbe. Ard Leferink van Buurtzorg Nederland zal met wethouder Árd Kleijer ingaan op de vernieuwingen in de gemeente Putten. De directeur zorginkoop langdurige zorg van Menzis, Jan Megens, zal spreken over de zorginkoop wijkverpleging en de samenwerking met gemeenten.

Of registreer u om te kunnen reageren.