Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Artsen maken fusieplan ziekenhuizen Hoorn-Purmerend

Het Westfriesgasthuis ziekenhuis in Hoorn en het Waterlandziekenhuis in Purmerend willen fuseren. De ziekenhuisbestuurders hebben met de artsen en de managers een fusieplan gemaakt.
Bestuursvoorzitter Michel Galjee van het Waterlandziekenhuis in Purmerend.
Bestuursvoorzitter Michel Galjee van het Waterlandziekenhuis in Purmerend. - Foto: Waterlandziekenhuis

De meeste ziekenhuisfusies beginnen in de bestuurskamers. De raden van bestuur van twee ziekenhuizen besluiten tot een bestuurlijke fusie, waarmee ze de medisch specialisten overvallen. Een deel zet de hakken in het zand, omdat ze hun belangen zien geschaad en dan is Leiden in last. Dikwijls volgt een lijdensweg vol interne conflicten, waarbij diverse bestuurders het veld moeten ruimen.

Draagvlak artsen en managers

De ziekenhuizen in Hoorn en Purmerend kiezen voor de omgekeerde volgorde. De bestuurders zijn begonnen met draagvlak te creëren voor meer samenwerking. Sinds 2012 hebben de ziekenhuizen conferenties georganiseerd waarin circa 140 ziekenhuismedewerkers discussieerden over een gezamenlijke visie op de toekomst. Externe sprekers schetsten de ontwikkelingen bij belangrijke stakeholders als zorgverzekeraars, gemeenten, banken en patiëntenorganisaties. Vervolgens zijn er werkgroepen ingesteld van artsen en managers voor onder meer verloskunde, spoedzorg, niet-complexe behandelingen met hoog volume en complexe zorg in laag volume. Alleen door samen te werken is het voor beide ziekenhuizen mogelijk om te voldoen aan sommige landelijke volumenormen.

Complexe zorg naar Hoorn

Uiteindelijk zijn er drie ziekenhuisbrede toekomstscenario's overgebleven. Het scenario waarvoor is gekozen, is alleen te realiseren door een fusie. De bedoeling is de complexe zorg in Hoorn te concentreren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de complexe oncologische zorg. Ook de acute verloskunde verhuist vanaf 2017 naar Hoorn. Daar staan 24/7 een gynaecoloog, anesthesist en kinderarts paraat. Purmerend gaat zich toeleggen op planbare zorg. Er blijft wel een spoedeisende hulp en een intensive care, maar alleen voor eenvoudige zorg. 'We blijven kwalitatief goede zorg dicht in de buurt leveren. De poliklinieken in Volendam, Enkhuizen en Heerhugowaard blijven open', licht Michel Galjee toe, bestuursvoorzitter van het Waterlandziekenhuis.

Juridische fusie

De partijen koersen rechtstreeks op een juridische fusie aan per 1 januari 2016. 'Een bestuurlijke fusie is niet nodig', zegt Galjee. 'In het hele proces hebben we de basis voor de verbinding gelegd. We hebben steeds geprobeerd om los te komen van traditionele reflexen, door niet alleen te denken in bedreigingen, maar ook te kijken wat de kansen zijn van meer samenwerking. We hebben bij elke stap het patiëntenbelang voor het eigenbelang gesteld.' De bedoeling is om in mei de fusieplannen voor te leggen aan de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument en Markt.

Vrijgevestigden in loondienst

Opmerkelijk is dat vrijwel alle vrijgevestigde medisch specialisten in Purmerend in loondienst zijn gegaan per 1 januari 2015. De specialisten in Hoorn waren al in loondienst. 'We wilden per vakgroep één verdienmodel', zegt Galjee. 'Alleen de radiologen blijven in beide ziekenhuizen in vrije vestiging werken.' Verder vormen alleen de kno-artsen in Purmerend een uitzondering. Ook zij gaan voorlopig door als vrijgevestigde specialisten.

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Bekijk het dossier

4 reacties

 • J. Vrolijk

  Adherentie vs aanrijtijden, centralisatie vs bereikbaarheid .. welke belangen hebben geprevaleerd?
  Wel een uitstekend voorbeeld van hoe een proces door alle stakeholders gedragen kan (en dient te) worden.

 • Henk

  Hoezo draagvlak? Vinden de patiënten het ook zo fijn?

 • ziekmakend

  Mooi !!!
  En als de NZA nu maar niet gaat zeggen...kartelvorming. Want voorlopig mag kartelvorming van de NZA en de minister alleen door de zorgverzekeraars gebeuren.

 • lbaas

  Zo hoort een.fusie.te gaan: van boven naar beneden de rits sluiten en bij elke schakel werken aan draagvlak. Felicitaties aan alle betrokkenen en succes met de consolidatie.

Of registreer u om te kunnen reageren.