Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

151 kwaliteitsplannen in ‘Waardigheid en Trots’ van VWS

151 voorstellen om de kwaliteit van Nederlandse verpleeghuizen te verbeteren zijn door cliëntenraden en zorgverleners positief beoordeeld en opgenomen in het VWS-programma ‘Waardigheid en Trots’. In dit verbeterprogramma voor de langdurige zorg krijgen zorginstellingen de ruimte om verder te werken aan goede zorg door de ogen van de cliënt en het schrappen van administratieve rompslomp.
151 kwaliteitsplannen in ‘Waardigheid en Trots’ van VWS

In totaal hebben de voorstellen betrekking hebben op zo'n 670 locaties. In 'Waardigheid en Trots' was nog uitgegaan van 200 locaties. Van Rijn: 'Wanneer vertegenwoordigers van cliënten en professionals mij vertellen hoe de verpleeghuiszorg beter kan, spat het enthousiasme ervan af. "Geef ons de ruimte!", hoor ik dan. "En schrap alle formulieren die niets zeggen over wat de wensen van een cliënt zijn". Dat is dus nu de weg die we inslaan, ik verwacht er erg veel van.'

Kwaliteit van zorg

De voorstellen van de instellingen zijn 3 juli jongstleden gepresenteerd en de afgelopen weken beoordeeld door leden van cliëntenraden, professionals in de zorg en medewerkers van de leden van de Taskforce Kwaliteit Verpleeghuiszorg. Ze zijn geselecteerd omdat ze bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van zorg, gezien door de ogen van de cliënt, of vanwege voorstellen voor het wegnemen van regels die niets toevoegen. Uiteindelijk hebben de 151 betrekking op ruim 670 locaties, aanzienlijk meer dan de 200 locaties die waren verwacht.

Taskforce

VWS heeft de Taskforce Kwaliteit Verpleeghuiszorg ingesteld om samen met de sector te werken aan deze visie voor de verpleeghuiszorg. Naast het ministerie bestaat deze Taskforce uit NPCF, LOC, V&VN, Verenso, ActiZ, BTN, ZN, het Zorginstituut en de IGZ. Lees ook:

'Hollands next care model'

Joost moet zich thuisvoelen bij Zorgbalans

'Kwaliteit van kwaliteitsplannen'

Uitgebreid marktonderzoek bij woonzorgconcept De Leyhoeve

 

Of registreer u om te kunnen reageren.