Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Kabinet zet handrem op alfahulpconstructie

Een alfahulp inzetten voor huishoudelijke hulp kan volgens het kabinet vanaf 2015 alleen nog maar via het persoonsgebonden budget (pgb). Daarmee verbiedt zij de alfahulpconstructie niet compleet, maar beperkt het wel in zeer sterke mate. Gemeenten zullen naar alle waarschijnlijkheid immers geen pgb’s uitkeren voor huishoudelijke hulpen in de nieuwe Wmo. Hierdoor dreigen 45.000 alfahulpen in het zwarte circuit te belanden.
Kabinet zet handrem op alfahulpconstructie
Foto: ANP Koen Suyk

De harde rem op alfahulpen voor de huishoudelijke hulp blijkt uit een reactie van het kabinet op het advies van de Commissie Kalsbeek. Die Commissie adviseerde de regering in maart de "Regeling dienstverlening aan huis" buiten werking te stellen voor werknemers die met publiek geld betaald worden. Daarmee zou de alfahulpconstructie effectief verboden worden.

Oneigenlijk

'Het kabinet heeft besloten dit advies naast zich neer te legen en die regeling te laten bestaan', zegt een woordvoerder van brancheorganisatie ActiZ. 'Het kabinet is het op zich eens met de Commissie dat een slechtere rechtspositie van huishoudelijk werkers niet wenselijk is. Tegelijk constateert het kabinet dat er voor een deel van de markt geen goed alternatief is. Het kabinet gaat zich nu primair richten op het voorkomen van oneigenlijke alfahulpconstructies. En als 'oneigenlijk' bestempelen ze nu alle vormen van alfahulp waarmee geen pgb gemoeid is.'

45.000 alfahulpen

ActiZ had liever gezien dat alfahulpen middels zogenoemde dienstencheques ingekocht konden worden. 'VWS introduceert met deHuishoudelijke Hulp Toelage (HHT) wel dienstencheques, wat heel fijn is voor huishoudelijke hulpen in vast dienstverband. Maar met die cheques kunnen dus geen alfahulpen worden ingezet. Wij vrezen daarom dat alfahulpen massaal in het zwarte circuit terecht gaan komen. Er werken momenteel circa 45.000 alfahulpen als hulp bij het huishouden in de Wmo.'

Algemene voorziening

De mogelijkheden voor alfahulpen via een pgb zijn volgens ActiZ zeer beperkt. 'Omdat de meeste gemeenten de hulp bij het huishouden vanaf 2015 als algemene (schoonmaak)voorziening aanbieden, waarvoor geen pgb mogelijkheid bestaat, zullen de meeste alfahulpen vanaf 1 januari 2015 toch nog hun baan verliezen.'

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Eén reactie

  • Henny53

    Regeer op dienstencheques waar ik niet mee wil werken omdat dit teveel rompslomp is en dat kan ik door mijn aandoeningen er niet bij hebben. Heb gekozen voor zorg in natura. Via het CAK betaalde ik eerst alles en voldeed aan mijn max.eigen bijdrage. Nu de gemeente het verzorgd is de Hulp aan huis uit de WMO gehaald en hebben ze daar algehele vergoedingen van gemaakt en de eigebijdragen is per 4 weken met 55 euŕo verhoogd en betaal ook aan het CAK hetzelfde gedrag nog.Ook voor de hulp is het soms erg moeilijk om cheques te krijgen van mensen denk aan dementerende ouderen. Graag weer werken zonder ďiensten cheques.Bedankt

Of registreer u om te kunnen reageren.