Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

TSN: ‘75 miljoen verandert niets aan slagveld thuiszorg’

Het sociale slagveld in de thuiszorg wordt niet minder door de 75 miljoen euro die minister Lodewijk Asscher (SZW) en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) deze week hebben vrijgesteld. Dat zegt directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg, een landelijk opererende thuiszorgorganisatie met 20.000 medewerkers.
TSN: ‘75 miljoen verandert niets aan slagveld thuiszorg’
Foto: ANP/JERRY LAMPEN

Jongstra verwacht forse personele krimp nu de Eerste Kamer gisteravond heeft ingestemd met de nieuwe Wmo. Als onderdeel van deze wet komt ruim 30 procent minder budget beschikbaar voor huishoudelijke hulp. Dat heeft direct gevolgen voor een derde van de 20.000 mensen die bij TSN werken. 'Het politieke gebaar om 75 miljoen euro uit te trekken voor een toelage zodat mensen die financieel krap zitten toch hun huishoudelijke hulp kunnen houden, lijkt mooi, maar in feite is het nodeloos complex. Gemeenten mogen volgens de wet helemaal geen inkomenspolitiek voeren in hun Wmo-beleid. Zij mogen juridisch dus helemaal niet uitzoeken welke mensen in aanmerking zouden komen voor die toelage. En met alle extra taken die gemeenten nu al hebben, is het onhandig om gemeenteambtenaren ook nog eens een ingewikkelde toelage te laten uitkeren. Zeker nu de tijd dringt en de aanbestedingen van start gaan. Bovendien is 75 miljoen onvoldoende om de totale pijn van 100.000 ontslagen landelijk te voorkomen.'

Ontslagaanvragen

De opmerking tijdens het Eerste Kamerdebat van Martin van Rijn dat ontslagaanvragen in de thuiszorg pas na voltooiing van de gemeentelijke aanbestedingen ingediend mogen worden, schiet Jongstra bovendien in het verkeerde keelgat. 'Een collectieve ontslagaanvraag bij het UWV neemt ruim zes maanden in beslag. Als thuiszorgaanbieders wachten met hun ontslagaanvragen op de aanbestedingen, dan hebben zij straks drie maanden mensen in loondienst waar in feite geen werk voor is. Dan kan zo'n organisatie de deuren wel sluiten natuurlijk.'

Sensire

TSN nam in 2013 nog 800 ontslagen thuiszorgmedewerkers van zorgorganisatie Sensire over. Deze banen staan nu alsnog op de tocht. Jongstra: 'We hebben ons hard gemaakt voor een zachte landing voor de medewerkers van Sensire. En dat is ook gelukt. Maar je ziet dat die krimp in de thuiszorg toch ergens terechtkomt.'

Nieuwe cao

Speciaal voor huishoudelijke hulpen sloot TSN vorig jaar samen met werkgeverskoepel BTN en vakbond Abvakabo FNV een aparte cao af. 'Dat deden we omdat thuishulpen in de cao van ActiZ onvoldoende werden beschermd tegen nieuwe aanbieders die met nul-urencontracten en heel lage loonschalen werken. Inmiddels zijn hier alle werkgevers- en werknemersorganisaties van doordrongen en is de onderhandeling gestart voor een nieuwe, gezamenlijke cao voor de VVT-sector.'

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

2 reacties

  • P.J. Visee

    De door verschillende zijden aangekondigde paniek ontbrandt. Alle oldschool organisaties hebben het over ontslaan van mensen, alsof daarin een oplossing van het probleem zou liggen. Immers, het aantal mensen, dat recht heeft op huishoudelijke hulp daalt niet, maar stijgt. Als we dat omzetten, naar de arbeidsmarkt, dan betekent het, dat in de loop van de koemende jaren méér en niet minder mensen in deze branche werkzaam zullen zijn.
    De gezochte oplossing is duidelijk; het is de oude oplossing om financiele krapte op te lossen. Uiteindelijk zal het (met bovenstaande argumentatie) niet werken.
    Het Nieuwe Zorgen (Curadomus) is zorgen op basis van flexibiliteit en individuele benadering van de klant en dat geld ook (en misschien vooral) voor de huishoudelijke hulp; dáár ligt de structurele oplossing van dit probleem.

  • robbar

    Het is ook een zooitje. Altijd geweest. Gaat geld genoeg heen. Alleen waar blijft het?!

Of registreer u om te kunnen reageren.