Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM waarschuwt langdurige zorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Samenwerken om leegstand aan te pakken, mag niet.
ACM waarschuwt langdurige zorg

Zorginstellingen mogen niet onderling overleggen over de afbouw of ombouw van intramurale capaciteit, ook niet als dit in aanwezigheid van het zorgkantoor of de gemeente is.

ACM

Dit leidt volgens de ACM namelijk tot het risico dat er concurrentiegevoelige informatie wordt uitgewisseld wat vervolgens de onderhandelingen met het zorgkantoor in negatieve zin beïnvloedt. Zorgaanbieders zouden onderling afspraken kunnen maken over wie welke capaciteit uit de markt haalt en dat is  marktverdeling. Dat mag niet. Want dit heeft gevolgen voor zowel de kwaliteit als de betaalbaarheid van de zorg die door zorgkantoren wordt ingekocht.

ActiZ

De ACM reageert hiermee op een vraag van brancheorganisatie ActiZ. Deze wilde weten of zorginstellingen op verzoek van zorgkantoren gezamenlijk mogen deelnemen aan overleggen over extramuralisering waarin gezamenlijk wordt gesproken over de afbouw en ombouw van intramurale capaciteit. De ACM vindt dat zorgaanbieders in dit geval geen beroep kunnen doen op uitzonderingsgronden in de Mededingingswet.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingsvergoeding? Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.