Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ActiZ sleept VWS, Achmea en Menzis voor rechter

Brancheorganisatie ActiZ spant een kort geding aan tegen het ministerie van VWS en de zorgkantoren van Achmea en Menzis. ActiZ zegt dat deze partijen een eerdere rechterlijke uitspraak negeren. Het gaat om een recent plan van VWS waarin zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) via bemiddelingsbureaus ongehinderd zorg kunnen verlenen in de AWBZ.
ActiZ sleept VWS

Het gewraakte VWS-plan zou hetzelfde zijn als een plan dat eerder door de rechter is afgkeurd. In februari van dit jaar sprak de rechter zich uit tegen een convenant van onder andere VWS, de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken. Dit convenant behelsde een nieuwe arbeidsconstructie voor ZZP’ers in de zorg. Volgens ActiZ hoefden bemiddelingsbureaus die ZZP’ers in de zorg inzetten zich onder dit convenant niet te houden aan een aantal wetten en regels. De bureaus zouden hierdoor geen verantwoordelijkheid hoeven nemen voor de continuïteit van zorg en kwaliteit van zorg. De rechter oordeelde dat het ministerie het convenant niet mocht uitvoeren.

Bemiddelingsbureaus ZZP’ers

ActiZ zegt nu in november geconfronteerd te zijn met plannen van VWS en de Belastingdienst die erop neer komen dat bemiddelingsbureaus met ingang van 1 januari aanstaande toch weer in de lijn van het afgewezen convenant door kunnen gaan. Ook zegt ActiZ aanwijzingen te hebben dat zorgkantoren voor 2010 contracten hebben gesloten met bemiddelingsbureaus. ActiZ daagt daarom niet alleen VWS maar ook een tweetal concessiehouders van zorgkantoren, Achmea en Menzis.

Marktaandeel

Jan Verschuren van Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), de kleinere tegenhanger van ActiZ, zegt de beweging van ActiZ niet te begrijpen. Verschuren behartigt met zijn organisatie ook de belangen van bemiddelingsbureaus voor ZZP’ers. “De mensen van ActiZ zijn zelf van de onderhandelingstafel weggelopen en stappen nu naar de rechter omdat ze een conceptplan van VWS hebben gezien. Dat vind ik vreemd. Zij zeggen een gelijk speelveld te willen, maar dat is precies hetgeen wat we aan het regelen zijn. Alle bemiddelingsbureaus voldoen aan alle wettelijke regels waar zorginstellingen ook aan voldoen. Onder de Wtzi, de Normen Verantwoorde Zorg, noem maar op. En ZZP’ers regelen wel degelijk vervanging bij ziekte. Dat kan allemaal geregeld worden.” Verschuren vermoedt dat de actie is ingegeven door de angst van reguliere zorginstellingen om marktaandeel te verliezen aan ZZP’ers.

Ongelijk speelveld

Volgens woordvoerder Jaap Knoppert van ActiZ, komt de kwaliteit van zorg wel degelijk in gevaar. “Er wordt zo een ongelijk speelveld gecreëerd waarin bemiddelingsbureaus zich nergens aan hoeven te houden en reguliere instellingen wel.” De zaak dient 16 december. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

ActiZ wint kort geding over zzp’ers

ActiZ daagt VWS vanwege convenant

Verpleegkundigen willen niet als zzp’er werken

Fiscus geeft zzp’er thuiszorg helderheid

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.