Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Albert Schweitzer ziekenhuis start innovatieve proeftuin

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis en Health Valley slaan de handen ineen met een eenjarig partnership. Om innovaties in de praktijk te testen, start het ziekenhuis bovendien een Fieldlab. ‘We staan in de startblokken voor een innovatief jaar’, aldus Ralph Bouman, verkenner innovatie bij het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Ondertekening, Health Valley, Cheque, Rvb, Innovatie
Foto: Albert Schweitzer ziekenhuis / Frederike Slieker

Health Valley is een zorginnovatienetwerk waarbij bedrijven, zorgorganisaties, kennisinstellingen en overheden elkaar ontmoeten en versterken. Door het partnership vergroot het ziekenhuis zijn netwerk en wordt er kennis gedeeld. ‘Wij willen onze deuren open zetten om innovatieve ideeën toe te passen die binnen ons ziekenhuis passen’, aldus Bouman. Het Albert Schweitzer ziekenhuis wil zodoende betere producten en diensten bieden aan patiënten en werknemers die ermee werken in de praktijk.

Pilots

Nu het ziekenhuis het partnership in de zak heeft, buigt het zich over tal van ideeën die toegepast kunnen worden. Het ziekenhuis wil dit jaar verschillende pilots starten, vooral omtrent e-health, zorg op afstand en de zorgbeleving van de patiënt. Zo worden de mogelijkheden onderzocht voor de uitbreiding van het patiëntenportaal en thuismonitoring. ‘Het partnership geeft ons de mogelijkheid om makkelijk in contact te komen met diverse partijen die bezig zijn met zorginnovatie, zodat we daar in ons ziekenhuis ook écht iets mee kunnen gaan doen’, zegt Peter van der Meer, voorzitter van de raad van bestuur van het ASZ.

Fieldlab

Om technologische ideeën in de praktijk te testen en toetsen, opent het ziekenhuis ook een proeftuin voor innovatie, het zogeheten Fieldlab. ‘Zo kunnen we kijken welke innovaties echt meerwaarde bieden voor onze patiënten, dokters en verpleegkundigen’, aldus Van der Meer.

Innovatie

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft de ambitie om zorginnovatie naar een hoger niveau te tillen. ‘Wij willen zowel op technologisch als sociaal gebied een innovatief ziekenhuis zijn en worden. Daarbij denken wij met de patiënt mee over de zorg van overmorgen’, aldus Bouman. Marc Kalf, innovatiemanager bij Health Valley, vertelt blij te zijn met hun nieuwe partner. ‘Het ASZ heeft de ambitie om een zeer innovatief ziekenhuis te worden en dat sluit perfect aan bij de producten en innovaties van onze partners op het gebied van bijvoorbeeld e-health en digitalisering van de zorg.’

Het ziekenhuis gaat dit jaar concrete plannen en pilots onderzoeken en uitwerken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.