Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amphia en Erasmus MC wisselen patiëntdata uit

Mark van Dorresteijn
De ziekenhuizen wisselen patiëntinformatie uit om de behandeling van kankerpatiënten sneller voort te zetten. Het is voor het eerst dat ziekenhuizen uit twee verschillende regio’s patiëntgegevens kunnen gaan uitwisselen.
Amphia en Erasmus MC wisselen patiëntdata uit
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Door een ict-koppeling kunnen patiënten die door het Amphia Ziekenhuis in Breda worden doorverwezen naar het Erasmus MC sneller voort met hun behandeling. Behandelend artsen van het Erasmus MC krijgen inzicht in behandelplannen, lab-uitslagen en diagnostische beelden als ct-scans en mri-opnamen van het Amphia Ziekenhuis. De patiënt moet overigens wel toestemming geven voor de uitwisseling.

Oude situatie

Voorheen moesten artsen in het Erasmus MC die een patiënt kregen doorverwezen, wachten op een cd-rom met daarop de ct- en mri-beelden, uitslagen van bloedtests en eerste bevindingen en  behandelvoorstellen van de behandelend arts in het Amphia Ziekenhuis. Soms kon de patiënt daardoor pas een tot twee weken na verwijzing in het Erasmus MC terecht. Door de koppeling kan de arts in het Erasmus MC nu direct beschikken over de documenten en beelden die zijn aangemaakt door de arts in het Amphia Ziekenhuis.  Het Amphia Ziekenhuis verwijst jaarlijks ongeveer 2000 patiënten met kanker door.

Regionale it-netwerken

De uitwisseling tussen Erasmus MC en het Amphia Ziekenhuis is tot stand gebracht door de koppeling tussen twee regionale it-netwerken, het RijnmondNet, met daarin Erasmus MC en het Dordtse Albert Schweitzer Ziekenhuis en het netwerk UP Zuid, waarin het Amphia Ziekenhuis in Breda, het TweeSteden Ziekenhuis, het Instituut Verbeten en het St. Elisabeth Ziekenhuis zijn vertegenwoordigd. De gegevensuitwisseling vindt voorlopig alleen plaats tussen Erasmus MC en het Amphia Ziekenhuis. In theorie kunnen deze regionale netwerken nu ook al koppelingen aangaan met ziekenhuizen in de rest van Nederland.

Epd / LSP

Medische gegevens van patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.