Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Van Rijn: bekostiging dementiezorg gaat op de schop

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Er komt een nieuwe bekostiging voor dementiezorg over de schotten van de verschillende wettelijke regimes heen. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn van VWS in het Kamerdebat over dementiezorg.
Van Rijn: bekostiging dementiezorg gaat op de schop
Foto: iStock
Premium

De bekostiging van dementie loopt

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  5 REACTIES

  1. Ook mensen met ernstige psychiatrische problemen hebben hiermee te maken, psychiatrische behandeling via de ZVW, beschermd wonen en dagbestedeing via de WMO en langdurende klinische behandeling in de WLZ! Met steeds andere consequenties voor eigen bijdrage of eigen risico.
   Ook hier worden bestaande langdurige relaties met hulpverleners doorbroken door onafhankelijke 'inkoop' van verzekeraars en gemeenten!
   De huidige transities maken zichtbaar dat een echte transformatie nodig is met en bekostiging over de huidige schotten en sectoren heen, zodat echt werk gemaakt kan worden van de nieuwe visie op gezondheid!

  2. Lees alle reacties
  3. De voornemens van Van Rijn wekken de indruk dat hij met een revolutionair plan komt. De werkelijkheid is echter dat de problemen een gevolg zijn van de transities in de zorg en de schotten die daarmee zijn ontstaan. Problemen die vooraf al werden gesignaleerd, maar onvoldoende aandacht hebben gekregen. Snelheid ging voor zorgvuldigheid.

  4. Goed voor de mensen die aan dementie lijden. Helaas wordt dit weer lijmen van een klein stukje waardoor het geheel nog complexer gaat worden. Het volgende stukje wat gelijmd moet gaan worden is de jeugdzorg. Ook hier hebben we te maken met veel verschillende wetten Voorbeeld: jongeren die 18 worden moeten naar een andere zorgverlener omdat zijn huidige zorgverlener niet ingekocht is voor de 18+ wet. Hopelijk wordt er wat breder gekeken.

  5. Hè hè is het eindelijk doorgedrongen in Den Haag dat ten gevolgen van de transities in de zorg dat de dementerende patiënt en zijn dierbare in de thuissituatie volledig het spoor bijster is. Leg u het maar uit aan hen.WLZ, WMo, ZVW, wel geen eigen bijdragen. Weken wachten totdat er een uitslag komt van de mevrouw van het keukentafelgesprek of je dierbare naar een vorm van dagopvang mag.enz
   Het treurige is dat we hadden kunnen voorzien dat dit niet ging werken.
   Wat een geldverspilling en onnodig leed voor de patiënt.

  6. Psychofarmaca zijn zowel een zorg als een zegen in de verpleeghuiszorg. Mensen zijn tegenwoordig op het moment van opname 'verder heen' in hun ziekteproces als vroeger. Verpleeghuiszorg is nog arbeidsintensiever geworden. Laat de beslissing bij de professionals, maar laat het voorschrijven geen 'noodgreep' bij te weinig budget voor verzorgenden worden.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.